Ένα με δύο ποτηράκια αλκοόλ την εβδομάδα κατά την εγκυμοσύνη είναι η «συνταγή» για παιδιά με καλύτερη ανάπτυξη και συμπεριφορά, υποστηρίζουν τώρα οι ειδικοί του Πανεπιστημίου College του Λονδίνου.

Σύμφωνα με τη νέα ανατρεπτική έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «International Journal of Epidemiology», οι ειδικοί παρακολούθησαν από το 2000 έως το 2002, 12.500 παιδιά τα οποία γεννήθηκαν στη Βρετανία.

Είδαν λοιπόν, ότι τα αγόρια ηλικίας τριών ετών των οποίων οι μητέρες έπιναν λίγο αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη τους, αντιμετώπιζαν κατά 30% χαμηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν υπερκινητικότητα, ενώ παράλληλα είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αντικοινωνική συμπεριφορά, σε σχέση με τα παιδιά των γυναικών που δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ. Έδειξαν ακόμη να έχουν πλουσιότερο λεξιλόγιο και να κατέχουν περισσότερες γνώσεις όσον αφορά χρώματα, σχήματα, γράμματα και αριθμούς.

Από την άλλη, τα κορίτσια των οποίων οι μητέρες έπιναν 1-2 ποτηράκια αλκοόλ την εβδομάδα, εμφάνιζαν κατά 30% λιγότερα προβλήματα ως προς τη διαχείριση των συναισθημάτων τους.

Τα παιδιά των γυναικών πάλι που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ συχνότερα, ήταν εκείνα που συγκέντρωναν τα χαμηλότερα ποσοστά σε όλες τις κατηγορίες.

Όπως υπογραμμίζουν οι ερευνητές, τα συγκεκριμένα ευρήματα δεν θα πρέπει να αποτελούν δικαιολογία για τη μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Εκτιμούν, ωστόσο, ότι μάλλον η γέννηση παιδιών με υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης δεν σχετίζεται με τη μετρημένη κατανάλωση αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη, αλλά με την πιθανότητα οι συγκεκριμένες μητέρες να είχαν υψηλότερο μορφωτικό και οικονομικό επίπεδο από κείνες που έπιναν πολύ ή καθόλου. Επίσης το γεγονός ότι οι μητέρες αυτές ήταν πιο «χαλαρές» με το θέμα της εγκυμοσύνης τους είναι σημαντικό, γιατί σύμφωνα με τους ειδικούς επηρεάζει θετικά τη γνωστική ανάπτυξη και συμπεριφορά του βρέφους.

Διαβάστε ακόμη:
Είμαστε αυτό που έτρωγε η μαμά μας!
http://www.vita.gr/html/ent/951/ent.6951.asp

«Eίμαι εγκυος. Να βάψω τα μαλλιά μου κόκκινα;»
http://www.vita.gr/html/ent/125/ent.6125.asp

Όχι φρου-φρου και αρώματα στην εγκυμοσύνη
http://www.vita.gr/html/ent/231/ent.7231.asp

Ευεργετικά τα ω-3 στην εγκυμοσύνη
http://www.vita.gr/html/ent/598/ent.6598.asp

Φυλλικό οξύ για παιδιά… στην ώρα τους
http://www.vita.gr/html/ent/818/ent.4818.asp