Τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ στα γηρατειά περιορίζει η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D στη μέση ηλικία! Αυτό τουλάχιστον πληροφορούμαστε από νέα βρετανική έρευνα.

Στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Geriatric Psychology and Neurology» είδαν το φως της δημοσιότητας αποτελέσματα έρευνας, που πραγματοποίησαν ειδικοί της Ιατρικής Σχολής Πενίνσουλα στο Έξετερ.

Οι επιστήμονες μέτρησαν τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα περίπου 2.000 ανδρών και γυναικών ηλικίας 65 ετών και άνω και, παράλληλα, τους υπέβαλλαν σε τεστ για να διαπιστώσουν ενδεχόμενη εκφύλιση των νοητικών λειτουργιών τους, σχετιζόμενη με άνοια.

Βάσει των ευρημάτων, εκείνοι που συγκέντρωναν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα μνήμης ή συγκέντρωσης της προσοχής σε σχέση με εκείνους που διατηρούσαν υψηλά επίπεδα.

Μέχρι τώρα η βιταμίνη D, που συνθέτει με φυσιολογικό τρόπο ο ίδιος οργανισμός μας στο δέρμα μέσω της έκθεσης στο φως του ήλιου, θεωρούνταν ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, την υγεία των οστών και ότι προστατεύει από ορισμένους τύπους καρκίνου.

Τώρα, η προληπτική χορήγηση Βιταμίνης D σε μεσήλικες ίσως αποδειχτεί «κλειδί» για τον περιορισμό της νόσου Αλτσχάιμερ μεταξύ των ηλικιωμένων. Μάλιστα, μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ οικονομικό τρόπο πρόληψης. «Όσοι ζουν σε χώρες, όπου τον χειμώνα δεν υπάρχει ικανοποιητική ηλιοφάνεια, δυσκολεύονται να συνθέσουν αρκετή βιταμίνη D – ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι», αναφέρει ο ερευνητής δρ. Ιάιν Λάνγκ.

Οι επιστήμονες εικάζουν η βιταμίνη D συντελεί στην παραγωγή νέων εγκεφαλικών κυττάρων, ενώ προστατεύει τα υπάρχοντα από πιθανές βλάβες.

Διαβάστε ακόμα:
Νόσος Αλτσχάιμερ: Εξελίξεις και ελπίδες
http://www.vita.gr/html/ent/456/ent.7456.asp

Stop στην άνοια με στατίνες
http://www.vita.gr/html/ent/188/ent.7188.asp

Πώς να εξασκήσετε τη μνήμη σας
http://www.vita.gr/html/ent/360/ent.6360.asp