«Με πονάνε τα κόκαλά μου. Θα έχει υγρασία αύριο», ακούμε συχνά ηλικιωμένους, αλλά και νεαρά άτομα, να λένε. Η πρόβλεψη αυτή δεν οφείλεται φυσικά στις μαντικές τους ικανότητες, αλλά στο γεγονός ότι η ατμοσφαιρική υγρασία επηρεάζει το σώμα μας. Ωστόσο, επειδή οι «παρενέργειές» της δεν περιορίζονται στα κόκαλα ή στο φριζάρισμα των μαλλιών, μάθετε πώς ο υγρός καιρός μάς «βλάπτει» και πάρτε τα μέτρα σας!

Ποιες παθήσεις «αγαπά» η υγρασία
Φαίνεται ότι κάποιοι είμαστε πιο ευάλωτοι στην υγρασία της ατμόσφαιρας. Πράγματι, έχει παρατηρηθεί ότι ορισμένες παθήσεις παρουσιάζουν επιδείνωση όταν βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον όπου η υγρασία στην ατμόσφαιρα ξεπερνά κάποια ποσοστά. Δείτε, λοιπόν, πώς μπορείτε να απαλύνετε τα συμπτώματα και να προφυλαχτείτε, αν υποφέρετε από:

Άσθμα, βρογχίτιδα και αναπνευστικές αλλεργίες
Συνήθως παρουσιάζετε επιδείνωση τις περιόδους με έντονη υγρασία, όπως και αν πάσχετε από χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια. Ιδιαίτερα οι αναπνευστικές αλλερ­γίες πυροδοτούνται από τα σταγο­νίδια νερού που περιβάλλουν τα σωματίδια γύρης και σκόνης και διευκολύνουν την είσοδό τους στο αναπνευστικό σύστημα. Στην αύξηση των αναπνευστικών προβλημάτων συμβάλλουν και οι μύκητες, που αναπτύσσονται σε υγρό περιβάλλον που δεν αερίζεται καλά, όπως είναι τα ντουλάπια και το μπάνιο.
Πώς να προφυλαχτείτε • Αποφύγετε την άσκηση σε ανοιχτούς χώρους με υψηλή υγρασία, γιατί ο υγρός αέρας που μπαίνει στους πνεύμονες μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή σας. • Επίσης, αν μετακομίσατε σε περιοχή με υγρασία, συμβουλευτείτε το γιατρό σας μήπως χρειαστεί να προσαρμόσετε τη δόση της φαρμακευτικής σας αγωγής.

Αυτοάνοσα νοσήματα (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα) και παλιά κατάγματα
Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στην αυξημένη ατμοσφαιρική υγρασία και στην επιδείνωση των ενοχλήσεων στις αρθρώσεις όσων υποφέρουν από αυτοάνοσα νοσήματα ή έχουν υποστεί κατάγματα κατά το παρελθόν. Δεν είναι, λοιπόν, παράξενο που όσοι υποφέρουν από ρευματισμούς λένε συχνά ότι καταλαβαίνουν την υγρασία από την επιδείνωση των ενοχλήσεων στις αρθρώσεις τους.
Πώς να προφυλαχτείτε • Τις ζεστές και υγρές ημέρες συνιστάται η παραμονή σε χώρους με κατάλληλα ρυθμισμένη θερμοκρασία, ενώ τις κρύες και υγρές ημέρες καλό είναι να ντύνεστε καλά. • Αν έχετε πιο έντονα συμπτώματα, η λήψη απλών παυσίπονων και η ελαφριά άσκηση μπορεί να σας βοηθήσουν.

Τα Ιωάννινα με 80% και η Λάρισα με 70% είναι οι πόλεις με την υψηλότερη υγρασία το Νοέμβριο

Η μέση ετήσια υγρασία σε 10 ελληνικές πόλεις*

Νάξος …………………………………………71%
Κέρκυρα…………………………………….. 70%
Ιωάννινα………………………………………. 69%
Αλεξανδρούπολη…………………………… 68%
Θεσσαλονίκη………………………………… 67%
Λάρισα………………………………………… 67%
Πάτρα………………………………………….. 66%
Ρόδος………………………………………….. 65%
Ηράκλειο ………………………………………63%
Αθήνα (Ελληνικό)……………………………. 61%

*Πηγή: World Meteorological Organization


Προσοχή στην καρδιά σας!
Το χειμώνα που υπάρχει αυξημένη υγρασία, ο μέσος ημερήσιος αριθμός θανάτων από οξύ έμφραγμα είναι περίπου 32% μεγαλύτερος σε σχέση με το καλοκαίρι. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ειδικοί της Α΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου, υπό τον καθηγητή κ. Χριστόδουλο Στεφανάδη, και βασίζεται σε στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για τους θανάτους από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου στην Αττική το 2001 και σε ημερήσιες αναφορές της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για την ατμοσφαιρική θερμοκρασία, υγρασία και πίεση.
Πώς να προφυλαχτείτε Αν πάσχετε από στεφανιαία νόσο ή έχετε υπέρταση, καλό είναι τις ημέρες με έντονη υγρασία να βρίσκεστε σε σχετικά ξηρό περιβάλλον.

Κεφαλαλγία
Αν και δεν είναι ακόμη πολύ καλά τεκμηριωμένο, ωστόσο έχει παρατηρηθεί ότι η αυξημένη υγρασία μπορεί να συνδέεται με συχνούς πονοκεφάλους. Δεν είναι, λοιπόν, παράξενο το γεγονός ότι στις βόρειες και υγρές περιοχές της Ελλάδας αναφέρονται περισσότερα περιστατικά κεφαλαλγίας από ό,τι σε περιοχές με λιγότερη υγρασία.
Πώς να προφυλαχτείτε Αερίζετε καλά το σπίτι σας, ιδιαίτερα τις ηλιόλουστες ημέρες. Μπορείτε, επίσης, να τοποθετήσετε στο σπίτι σας ένα υγρόμετρο για να ελέγχετε τα επίπεδα της υγρασίας.


Αν σας πιάνει ξερόβηχας…
Μήπως, όταν βγαίνετε από ένα ζεστό και ξηρό μέρος σε υγρή και ψυχρή ατμόσφαιρα, σας πιάνει ξερόβηχας, που σταματά μετά από λίγο και επανέρχεται την επόμενη ημέρα; Η κατάσταση αυτή μπορεί να αποτελεί ένδειξη ενός ήπιου άσθματος ή υπερευαισθησίας του αναπνευστικού.


Ακμή
Ο υγρός καιρός μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα, αυξάνοντας τη λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του σταφυλόκοκκου, που ενοχοποιείται για την εκδήλωσή της. Επιπλέον, επιδεινώνει τις δερματικές μυκητιάσεις, όπως το «πόδι του αθλητή», αφού οι μύκητες επιβιώνουν καλύτερα σε υγρό περιβάλλον. Πέρα όμως από αυτά, η υγρασία βοηθά τους ρύπους να κολλάνε στην επιδερμίδα.
Πώς να προφυλαχτείτε Πλένετε προσεκτικά το πρόσωπο και το σώμα σας και στεγνώνετε καλά το δέρμα σας. Στα πόδια, χρησιμοποιείτε πούδρα για να περιορίζεται η υγρασία και να μην εμφανίζονται μύκητες.

Όταν η υγρασία σας παραπλανά
Όταν η ατμοσφαιρική υγρασία είναι υψηλή, η φυσιολογική εξάτμιση του ιδρώτα εμποδίζεται, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε τη θερμοκρασία υψηλότερη από ό,τι είναι πραγματικά. Μάλιστα, η δυσφορία είναι εντονότερη τις περιόδους με υψηλές θερμοκρασίες. Μπορείτε να δείτε τις διαβαθμίσεις δυσφορίας που έχουμε ανάλογα με τη θερμοκρασία και την υγρασία στον πίνακα που ακολουθεί. Έτσι, για παράδειγμα, αν στους 30° C η υγρασία είναι στο 50 ή 80%, τότε εσείς θα νιώθετε σαν να είναι η θερμοκρασία 36 ή 43° C αντίστοιχα (αισθητή θερμοκρασία).
ΥΓΡΑΣΙΑ








Θερμοκρασία 25% 50% 80%
40 C 45 55 67
35 C 37 45 54
30 C 30 36 43
25 C 25 28 34
22 C 22 24 28




Αυτό το ξέρατε;
Η κατανάλωση αλκοόλ καλό είναι να αποφεύγεται όταν η ατμοσφαιρική υγρασία είναι υψηλή, επειδή συμβάλλει στην απώλεια θερμότητας από το σώμα.


Ούτε υγρασία ούτε… ξηρασία
Και οι χαμηλές τιμές υγρασίας μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία μας, προκαλώντας π.χ. ξηροφθαλμία και ξήρανση των βλεννογόνων του αναπνευστικού. Έτσι, συστήνεται να χρησιμοποιείτε υγρές πετσέτες πάνω από το αερόθερμο ή μια κατσαρόλα με νερό πάνω από τη σόμπα.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Πέτρο Γ. Κανελλό­πουλο, παθολόγο-ανοσολόγο, επιμελητή του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», τον κ. Δήμο Μητσικώστα, νευρολόγο, διευθυντή της Νευρολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, την κ. Λία Παπαθανάκου, δερματολόγο-αφροδισιολόγο, τον κ. Γεώργιο Κατσίκα, ρευματολόγο, και την κ. Βασιλική Κοτρώνη, ερευνήτρια του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.