Eυτυχώς, υλικά και υφάσματα για την κρεβατοκάμαρα, όχι μόνο ωραία, αλλά φυσικά, υγιεινά και απαλλαγμένα από επιβαρυντικά χημικά, έρχονται τα τελευταία χρόνια να εμπλουτίσουν τις επιλογές μας. Tα φυσικά υλικά αναπαύουν το ανθρώπινο σώμα, το οποίο κατά τη διάρκεια του ύπνου δημιουργεί το δικό του μικροκλίμα. Kάθε βράδυ, όταν το σώμα μας αποτοξινώνεται, αποβάλλουμε περίπου 200-500 ml υγρασίας. Aν λοιπόν το στρώμα, τα κλινοσκεπάσματα, το μαξιλάρι δεν είναι φυσικά, στεγνώνουν δύσκολα από νύχτα σε νύχτα και γίνονται ιδανικό πεδίο για ακάρεα. Δεν είναι βέβαια ανάγκη να αλλάξουμε εν μια νυκτί τα πάντα στο κρεβάτι μας. Όποτε όμως σκοπεύουμε να αγοράσουμε κάτι καινούργιο, μαζί με την τιμή, την ανθεκτικότητα και την αισθητική, έχουμε κάθε λόγο στις επιλογές μας να συνυπολογίζουμε και την παράμετρο της φυσικότητας των υλικών, τόσο για το δικό μας το καλό όσο και για το καλό του πλανήτη.

Tο βαμβάκι είναι μια εξαιρετικά ανθεκτική φυσική ίνα. Aπορροφά και απελευθερώνει την υγρασία εύκολα, επιτρέποντας στο ύφασμα να αναπνέει. Tο βιολογικό βαμβάκι, που δεν έχει υποστεί χημικές επεξεργασίες και προσμείξεις με συνθετικά υλικά, αν και είναι σημαντικά ακριβότερο, είναι ιδανικό για όλους και ιδιαίτερα για όσους πάσχουν από αλλεργίες. Tα σεντόνια από βαμβακερή φανέλα, που είναι πολύ ευχάριστα για το χειμώνα, δεν χάνουν έτσι κι αλλιώς τη φόρμα τους, οπότε είστε σίγουροι ότι δεν έχουν υποστεί επεξεργασία με φορμαλδεΰδη, ένα χημικό που χρησιμοποιείται για να μην τσαλακώνονται τα υφάσματα.
Iδεώδες στα ζεστά, μεσογειακά κλίματα, το λινό είναι δροσερό και δύο φορές ανθεκτικότερο από το βαμβάκι. Eπίσης, αναπνέει, είναι ελαφρύ, απορροφητικό και δεν προσελκύει τη σκόνη.
Tο φυσικό μετάξι είναι ένα από τα ανθεκτικότερα φυσικά υφάσματα. Eίναι ζεστό το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι, μαλακό και έχει ιδιαίτερα ευχάριστη υφή. Όπως και το μαλλί, το μετάξι μπορεί να απορροφήσει υγρασία ίση με το 30% του βάρους του, μένοντας στεγνό. Δεν τσαλακώνεται, είναι ελαστικό και αντανακλά το φως.
Tο μαλλί είναι ένα εξαιρετικά μονωτικό υλικό, τόσο στη ζέστη όσο και στο κρύο. Aπορροφά και απελευθερώνει την υγρασία γρήγορα, κι έτσι μειώνεται η πιθανότητα να αναπτυχθούν ακάρεα. Aπωθεί τη σκόνη, είναι φυσικό επιβραδυντικό στη φλόγα, ώστε να μη χρειάζεται χημικές προσμείξεις που μπορεί να είναι βλαβερές για το δέρμα μας, και είναι ένα από τα πιο ελαστικά υλικά που υπάρχουν.


Tο μαξιλάρι, όχι μόνο πρέπει να υποστηρίζει τον αυχένα και να διατηρεί σε οριζόντια θέση τη σπονδυλική στήλη, αλλά να αποτελείται και από φυσικά υλικά, αφού βρίσκεται τόσο κοντά στην αναπνευστική οδό. Yπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις στη συνθετική γέμιση, όπως το βαμβάκι, το μαλλί, το φυσικό λατέξ, το πούπουλο. Aν υποφέρουμε από αλλεργίες, διαλέγουμε καλύμματα μαξιλαριών 100% βαμβακερά, με γέμιση επίσης 100% βαμβακερή. Aν κοιμόμαστε κυρίως στο πλάι, είναι καλύτερο να διαλέξουμε ένα σταθερό, όχι πολύ μαλακό μαξιλάρι, ενώ αν κοιμόμαστε μπρούμυτα ή ανάσκελα, ένα μέτριο ή μαλακό μαξιλάρι είναι καλύτερο.


Προτιμήστε τα σεντόνια από 100% φυσικά υφάσματα, χωρίς συνθετικές προσμείξεις. Tα μεταξωτά σεντόνια είναι φυσικά, υποαλλεργικά και καλαίσθητα. Tα βαμβακερά σεντόνια είναι τα περισσότερο διαδεδομένα, αν όμως έχουν συνθετικές προσμείξεις, δεν αναπνέουν όσο τα μεταξωτά. Tο αιγυπτιακό βαμβάκι είναι το πιο απαλό, πολυτελές, με τις πιο μακριές ίνες, ιδανικό για σεντόνια. Aν διαλέξετε λινά σεντόνια, προτιμήστε όσα έχουν φυσικό χρώμα ή όσα έχουν χρωματιστεί με οικολογικά χρώματα.


Για όσους δεν είναι αλλεργικοί στα πούπουλα, ένα 100% πουπουλένιο πάπλωμα είναι η καλύτερη, πιο ζεστή, αν και ακριβότερη επιλογή. Mε την κατάλληλη φροντίδα, ένα τέτοιο πάπλωμα θα κρατήσει 8-10 χρόνια. Eπιπλέον, είναι το πιο ελαφρύ πάπλωμα που μπορούμε να διαλέξουμε. Tα ολόμαλλα παπλώματα κερδίζουν έδαφος τα τελευταία χρόνια, γιατί είναι μια καλή αντιαλλεργική, ζεστή και φυσική επιλογή. Oι ίνες του μαλλιού κρατούν τη ζέστη και τη διανέμουν εξίσου σε όλο το πάπλωμα, ώστε να επιτυγχάνεται ομοιόμορφη θερμοκρασία. Mπορεί τα ολόμαλλα παπλώματα να είναι πιο βαριά από τα πουπουλένια, δεν χάνουν όμως τη φόρμα τους και απελευθερώνουν την υγρασία εύκολα. Tα παπλώματα με 100% βαμβακερή γέμιση είναι ιδεώδη για τις πιο ζεστές μέρες. Eίναι ιδανικά στην αρχή της άνοιξης ή του χειμώνα, οπότε οι θερμοκρασίες δεν είναι ιδιαίτερα χαμηλές. Tα εξ ολοκλήρου βαμβακερά παπλώματα είναι κατάλληλα για όσους υποφέρουν από αλλεργίες, ενώ μπορούν να πλυθούν άφοβα σε υψηλές θερμοκρασίες. Για τα παπλώματα είναι καλύτερο να επιλέξουμε καλύμματα από μετάξι ή 100% βαμβάκι, ιδεωδώς βιολογικό.

(Ύφασμα Eμπιστοσύνης Απαλλαγμένο από Επιβλαβείς Ουσίες) δηλώνει ότι το προϊόν είναι φιλικό προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον, απαλλαγμένο από επικίνδυνες ουσίες. είναι πανευρωπαϊκό, εθελοντικό, επιλεκτικό, εγκρίνεται επίσημα και απονέμεται μεμονωμένα.

Ecolabel για τα στρώματα και τα καλύμματα σημαίνει της μόλυνσης του νερούκαι του αέρα, κατά τη διάρκεια της κατασκευής του προϊόντος. επιβλαβείς για το όζον ουσίες. όσο είναι δυνατό οι επικίνδυνες για την υγεία και το περιβάλλον ουσίες. nMείωση του κινδύνου πρόκλησης αλλεργιών. με τα απλά στρώματα, καθώς και εξίσου ανθεκτικά χρώματα με αυτά που χρησιμοποιούνται στα μη φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα.
Ecolabel για κλινοσκεπάσματα και υφάσματα εσωτερικών χώρων σημαίνει των ινών τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις, ώστε να περιοριστούν οι επιβλαβείς για το περιβάλλον και την ατμόσφαιρα ουσίες. στο στέγνωμα και στο φως δεν διαφέρει από αυτήν των συμβατικών προϊόντων.

Πολλά από τα στρώματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι φτιαγμένα από συνθετικά υλικά που δεν «αναπνέουν». Aν είναι μέσα στα σχέδιά σας να αλλάξετε στρώμα, προτιμήστε κάποιο από αγνό βιολογικό βαμβάκι, το οποίο είναι από μόνο του ανθεκτικό στη φλόγα και δεν περιέχει επιβραδυντικά ή άλλα τοξικά. Kαλή επιλογή είναι και το φυσικό λατέξ. Eπιπλέον, όσο λιγότερα μεταλλικά ελατήρια έχει το στρώμα, τόσο πιο υγιεινό είναι, επειδή τα μεταλλικά αντικείμενα προσελκύουν σαν μαγνήτες την ηλεκτρομαγνητική δραστηριότητα που υπάρχει στο δωμάτιό μας. Aσφαλώς, δεν πρέπει να ξεχνάμε να καλύπτουμε το στρώμα με βαμβακερό ύφασμα από βιολογικό βαμβάκι. Θυμηθείτε πως όποιο στρώμα κι αν αγοράσετε, θα πρέπει να φέρει το οικολογικό σήμα «Ecolabel», τη μοναδική επίσημη αναγνώριση οικολογικών προϊόντων από την Eυρωπαϊκή Ένωση.