Δεν είναι μόνο οι φωτογραφίες και τα μικρά αναμνηστικά που σας θυμίζουν τον τόπο που επισκεφτήκατε. Η τοπική κουζίνα και τα παραδοσιακά εδέσματα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της γνωριμίας σας με αυτόν. Ό,τι και αν επιλέξετε, βουνό, θάλασσα ή κάμπο, δείτε τι μπορείτε να φέρετε πίσω μαζί σας, παίρνοντας ιδέες από τα προϊόντα που επιλέξαμε.


Τι να πάρετε Σαρδέλες Καλλονής. Απολαύστε τις φρέσκες, αλλά πάρτε μαζί σας και λίγες παστές για το σπίτι.
Η γνώμη μας. Περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και αποτελούν βασική πηγή ω-3 λιπαρών οξέων. Στις ευεργετικές επιδράσεις τους συγκαταλέγονται η μείωση της αρτηριακής πίεσης, των τριγλυκεριδίων, της τάσης δημιουργίας θρόμβων, ενώ έχουν και αντιφλεγμονώδη δράση. Επίσης, η κατάθλιψη, η κακή ψυχολογική διάθεση σε ενηλίκους καθώς και προβλήματα συμπεριφοράς και μαθησιακές δυσκολίες σε παιδιά έχουν συσχετιστεί με χαμηλά επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων.


Τι να πάρετεΓνήσια τρίγωνα Πανοράματος (φύλλο κρούστας βουτηγμένο σε σιρόπι και μέσα πλούσια κρέμα από γάλα, αυγά, σιμιγδάλι).
Η γνώμη μας. Αν και έχουν ζάχαρη, γάλα, αυγά και βούτυρο, άρα είναι αρκετά λιπαρά, μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής όταν καταναλώνονται με μέτρο. Ας μην ξεχνάμε ότι δεν υπάρχουν μεμονωμένα «καλά ή κακά» τρόφιμα, αλλά συνολικά «καλή ή κακή» διατροφή. Απολαύστε, λοιπόν, το χαρακτηριστικό γλυκό της περιοχής χωρίς τύψεις, αφού πάντα τονώνει και φτιάχνει τη διάθεση.


Τι να πάρετε Φάβα Σαντορίνης. Ένα από τα πιο γνωστά τοπικά προϊόντα του νησιού.
Η γνώμη μας Είναι πλούσια σε σύνθετους υδατανθράκες βραδείας απορρόφησης, αμινοξέα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ιχνοστοιχεία και διαιτητικές ίνες. Συμμετέχουν στον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου και των λιπιδίων στο αίμα και δίνουν πρεβιοτικά συστατικά, συμβάλλοντας στη διατήρηση της μικροβιακής ισορροπίας του εντέρου. Αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών, αλλά δεν είναι υψηλής βιολογικής αξίας, γιατί τους λείπει ένα απαραίτητο αμινοξύ, που υπάρχει στα δημητριακά. Συνδυάζοντας, λοιπόν, φάβα με δημητριακά, παίρνετε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.


Τι να πάρετε Γλυκά του κουταλιού από τα χωριά του Πηλίου. Διαλέξτε μια από τις πολλές γεύσεις και δεν θα το μετανιώσετε.
Η γνώμη μας Τα γλυκά του κουταλιού αποτελούν μια από τις πιο υγιεινές επιλογές, επειδή δεν περιέχουν λιπαρά, συντηρητικά και πρόσθετα. Ανάλογα με το είδος, περιέχουν κάποιες από τις βιταμίνες του φρούτου ή του λαχανικού που χρησιμοποιήθηκε. Όσο για τις θερμίδες, 1 κουταλάκι δίνει περίπου 40-50 θερμίδες, επομένως 1-2 κουταλιές την ημέρα δεν θα σας επιβαρύνουν.


Τι να πάρετε Κρητικό παξιμάδι. Φτιάχνεται από κρίθινο αλεύρι ολικής άλεσης και συνήθως συνοδεύεται από τριμμένη ντομάτα, φέτα και ρίγανη.
Η γνώμη μας Είναι πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, που βοηθούν στη καλή λειτουργία του εντέρου. Η κατανάλωση ενός παξιμαδιού προσφέρει σχεδόν το 1/3 των φυτικών ινών που χρειάζεστε καθημερινά. Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, άρα δεν ανεβάζει απότομα τη γλυκόζη του αίματος και χορταίνει περισσότερο από άλλες πηγές υδατανθράκων. Είναι καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, απαραίτητων για τον ομαλό μεταβολισμό των υδατανθράκων και την ομαλή λειτουργία των νευρικών κυττάρων.


Τι να πάρετε Αυγοτάραχο Μεσολογγίου. Βγαίνει από τις ωοθήκες του θηλυκού ψαριού κέφαλος και μάλιστα το συγκεκριμένο αυγοτάραχο είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο.
Η γνώμη μας Δεν περιέχει συντηρητικά ή χρωστικές ουσίες, δεν έχει μεγάλη θερμιδική αξία και είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ω-3 λιπαρά, σελήνιο και σίδηρο. Καταναλώστε το με μέτρο, επειδή έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερίνη και αλάτι.


Τι να πάρετεΛικέρ Κουμ-κουάτ. Παράγεται με βάση τον καρπό του κουμ-κουάτ, που έρχεται από την Κίνα. Στην Ελλάδα θα το βρείτε μόνο στην Κέρκυρα.
Η γνώμη μας Έχει μοναδική γεύση και, ως αλκοολούχο, ενισχύει το καρδιαγγειακό σύστημα. Έχει όμως και αρκετές θερμίδες (1 γρ. αλκοόλ δίνει περίπου 7 kcal). Αν πιείτε πάντως ένα με δύο ποτηράκια, θα απολαύσετε τη γεύση και η θερμιδική επιβάρυνση θα είναι μικρή.


Τι να πάρετε Φυσικά φιστίκια Αιγίνης, που μπορείτε να προμηθευτείτε σε ολόκληρη την Αττική και τα νησιά του Αργοσαρωνικού.
Η γνώμη μας Αποτελούν πλούσια πηγή βιταμίνης Ε (η αντιοξειδωτική της δράση προστατεύει από τις αρνητικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών), φυλλικού οξέος, μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών. Επίσης, περιέχουν φυτικές στερόλες, που περιορίζουν την απορρόφηση χοληστερίνης. Τα 30 γρ. έχουν 177 kcal, όμως, καταναλώνοντάς τα με μέτρο, παίρνετε όλα τα ευεργετικά συστατικά.


Τι να πάρετε Χαλβά Φαρσάλων. Ντόπιο είδος χαλβά (σαπουνέ) που φτιάχνεται από νισεστέ, βούτυρο ή ελαιόλαδο και αμύγδαλα. Είναι ημιδιαφανής, λιπαρός και έχει τραγανιστή κρούστα από καμένη ζάχαρη.
Η γνώμη μας Εκτός από βιταμίνες του συμπλέγματος Β, περιέχει βιταμίνη Ε, που ενισχύει την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού. Η περιεκτικότητά του σε λιπαρά εξαρτάται από τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιήθηκαν. Όταν χρησιμοποιηθεί ελαιόλαδο, η περιεκτικότητά του σε «καλά» μονοακόρεστα λιπαρά αυξάνεται.


Τι να πάρετε Μαστέλο Χίου. Στην αγορά θα βρείτε αγελαδινό και κατσικίσιο μαστέλο, με το δεύτερο να έχει εντονότερη μυρωδιά και γεύση από το πρώτο.
Η γνώμη μας Όπως όλα τα τυριά, είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φώσφορο. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο, αλλά και σε λιπαρά. Η σχετικά μέτρια περιεκτικότητά του σε νάτριο δεν επιβαρύνει πολύ την αρτηριακή πίεση.


Τι να πάρετε Γραβιέρα Κρήτης. Σκληρό και αλμυρό τυρί από πρόβειο ή και κατσικίσιο γάλα με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης.
Η γνώμη μας Περιέχει περίπου 32,5% λίπος, με το 70% των λιπαρών του να είναι κορεσμένα. Είναι τυρί πολύ πλούσιο σε ασβέστιο και είναι χαρακτηριστικό ότι 60 γρ. γραβιέρας προσφέρουν το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου.


Τι να πάρετε Σαν Μιχάλη Σύρου. Σκληρό τυρί με αλμυρή και πικάντικη γεύση που παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα.
Η γνώμη μας Θεωρείται τυρί με μέτρια περιεκτικότητα σε λίπος (18,5%), γεγονός που το καθιστά καλή επιλογή ακόμα και σε περιόδους που προσπαθείτε να ελέγξετε το βάρος σας. Ωστόσο, περιέχει αρκετό αλάτι, γι’ αυτό δεν πρέπει να προτιμάται συχνά από υπερτασικά άτομα.


Τι να πάρετε Σφέλα ή «φέτα της φωτιάς». Λευκό τυρί άλμης από την Πελοπόννησο με πικάντικη γεύση.
Η γνώμη μας Oι λάτρεις της πικάντικης γεύσης της πρέπει να την απολαμβάνουν με μέτρο, καθώς έχει πολύ αλάτι, το οποίο της προσδίδει και τη χαρακτηριστική γεύση.