Αν είχατε να επιλέξετε ανάμεσα στα κλασικά άσπρα μακαρόνια και σε ένα πιάτο με κόκκινα, κίτρινα και πράσινα μακαρόνια, τι θα επιλέγατε; Το να κάνετε πιο ελκυστικά τα πιάτα σας, βάζοντας λίγο χρώμα, και μάλιστα φυσικό, στη μαγειρική σας είναι πολύ πιο εύκολο από ό,τι φαντάζεστε. Λίγη πάπρικα, λίγο σπανάκι, λίγος χυμός ροδιού ίσως είναι τα μόνα που χρειάζεστε για να κάνετε τη διαφορά. Ρίξτε στην κατσαρόλα σας τα παρακάτω υλικά και η οπτική –και όχι μόνο- απόλαυση που θα ακολουθήσει σίγουρα θα εντυπωσιάσει εσάς και τους αγαπημένους σας.


Το ρύζι, τα ζυμαρικά και οι σούπες είναι τα φαγητά που συνδυάζονται με όλα τα υλικά «βαφής». Μην περιοριστείτε όμως μόνο σε αυτά. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να χρωματίσετε λευκές σάλτσες με βάση την κρέμα γάλακτος, το γάλα και το γιαούρτι ή να τα ανακατέψετε με κρέμα τυριού και μαγιονέζα και να φτιάξετε μείγμα για επάλειψη και ντιπ για λαχανικά. Αναμείξτε τα επίσης με λάδι, ξίδι ή λεμόνι για απλά, αλλά πρωτότυπα ντρέσινγκ. Κάποια από τα υλικά αυτά χρησιμοποιούνται και στο λευκό και κόκκινο κρέας, ενώ το μελάνι σουπιάς, η σπιρουλίνα και το παντζάρι συνδυάζονται καλύτερα με ψάρι και θαλασσινά.



Χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά, αποτελεί ένα καλό τονωτικό για τον οργανισμό. Έχει αντικαταθλιπτική και αντικαρκινική δράση, βοηθάει στη μείωση της χοληστερίνης και τονώνει την κυκλοφορία του αίματος.
Αν πρόκειται να το χρησιμοποιήσετε σε φαγητά κρύα ή χωρίς υγρά, π.χ. σε ζύμη, καλό είναι να το διαλύσετε σε νερό (10-15 κλωστές σε ένα ποτήρι νερό είναι αρκετές) και να το αφήσετε εκεί για περίπου 2 ώρες, ώστε να ελευθερωθούν το χρώμα και το άρωμά του. Στα ζεστά φαγητά δεν χρειάζεται να το διαλύσετε προηγουμένως, καθώς η υψηλή θερμοκρασία αναλαμβάνει το έργο αυτό.


Είναι μπαχαρικό πικρό και λίγο καυτερό. Είναι από τα βασικά συστατικά του κάρι και σήμα κατατεθέν της ινδικής κουζίνας. Έχει θερμαντική δράση, βελτιώνει το μεταβολισμό, βοηθάει την πέψη και τη διάσπαση των πρωτεϊνών και χρησιμοποιείται στο αγιουρβεδικό σύστημα θεραπείας.
Βάλτε το πολύ 1 κουταλάκι κατευθείαν στο φαγητό. Φροντίστε, ωστόσο, να είστε κάπως προσεκτικοί, γιατί λεκιάζει εύκολα. Σε περίπτωση που δεν σας ενδιαφέρει το άρωμα και θέλετε απλώς να δώσετε χρώμα, χρησιμοποιήστε το αντί του σαφράν, σαν πιο οικονομική λύση.


Είναι από τις λίγες σος που έχουν έντονη μυρωδιά και δεν περιέχουν πολλές θερμίδες (η κανονική μουστάρδα δεν ξεπερνά τις 5 θερμίδες ανά κουταλάκι). Αν και δεν έχει πολλά αντιοξειδωτικά, είναι τρόφιμο απολύτως ασφαλές, πλούσιο σε νιασίνη και με πολλούς φανατικούς θαυμαστές.
Αραιώστε μια μικρή ποσότητα σε λίγο νερό ή σε κάποιο άλλο υγρό (ελαιόλαδο) και βάλτε τη στα φαγητά σας.



Αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμινών (φυλλικό οξύ, βιταμίνη C και Α), μετάλλων και ιχνοστοιχείων (σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο). Εκτός από χρώμα, η αντιοξειδωτική του δράση προσφέρει προστασία από τον καρκίνο και τα καρδιαγγειακά.
Δίνει έντονο κόκκινο χρώμα, είτε το βάλετε στο φαγητό σας σε κομμάτια είτε το βράσετε και χρησιμοποιήσετε το ζουμί του.


Το μπαχαρικό αυτό δίνει πορτοκαλοκόκκινο χρώμα, έχει ελάχιστα πικρή γεύση και χρησιμοποιείται συχνά στην ισπανική κουζίνα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη γλυκιά πάπρικα, αλλά και την καυτερή, αν θέλετε μια πιο πικάντικη νότα στο πιάτο σας.
Ρίξτε 2 κουταλάκια κατευθείαν στην κατσαρόλα λίγο πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα ή αν το φαγητό δεν έχει υγρά, διαλύστε τη απλώς σε λίγο νερό.


Είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να δώσετε κόκκινο χρώμα στο φαγητό σας. Το βασικό καροτενοειδές στην ντομάτα είναι το λυκοπένιο, στο οποίο αποδίδονται ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ φαίνεται να προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη και του τραχήλου. Επιπλέον, οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της συμβάλλουν στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Στην περίπτωση αυτή είναι λίγο περιττές, καθώς είναι από τα υλικά που χρησιμοποιούνται συνέχεια στην ελληνική κουζίνα. Τρίψτε τη λοιπόν και καλή όρεξη.



Μπορεί να μη σας ενθουσιάζει στο πρώτο άκουσμα, αλλά την επόμενη φορά που θα καθαρίζετε σουπιές, αφαιρέστε προσεκτικά τους σάκους με το μελάνι και μην τους πετάξετε. Χρησιμοποιήστε τους για να προσθέσετε «μυστήριο» και γεύση από θάλασσα στο πιάτο σας.
Αν χρησιμοποιήσετε ολόκληρους τους σάκους με το μελάνι, φροντίστε να τους χτυπήσετε καλά στο μπλέντερ, ώστε να διαλυθούν. Μπορείτε όμως και να χρησιμοποιήσετε μόνο το μελάνι, αφού πρώτα το περάσετε από σήτα. Με αυτό μπορείτε να χρωματίσετε τα σπιτικά ζυμαρικά.



Μπορεί να μη γίνετε σαν τον Ποπάι, αλλά το λαχανικό αυτό έχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, νιασίνη, κάλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και φυλλικό οξύ.
Βράστε το και χρησιμοποιήστε το ζουμί του, αν θέλετε ανοιχτό πράσινο χρώμα, ή αλέστε το και χρησιμοποιήστε το σε μορφή πάστας για πιο έντονο αποτέλεσμα.


Έχει έντονο κυανοπράσινο χρώμα και γεύση που θυμίζει θάλασσα. Χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής, καθώς αποτελεί την πλουσιότερη πράσινη τροφή σε πρωτεΐνες, έχει σίδηρο και είναι πηγή β-καροτένιου, βιταμινών του συμπλέγματος Β και βιταμίνης Ε.
Θα τη βρείτε σε σκόνη και σε υγρό σιρόπι. Ένα κουταλάκι είναι αρκετό για να πάρει χρώμα το φαγητό ή ο χυμός σας. Πρέπει ωστόσο να την προσθέτετε στο τέλος του μαγειρέματος, γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να καταστρέψουν μέρος των θρεπτικών συστατικών της.



Κι όμως, κάποια λουλούδια τρώγονται, και η βιολέτα είναι ένα από αυτά. Ευκαιρία, λοιπόν, να τη βάλετε στην κουζίνα σας και να αξιοποιήσετε το χαρακτηριστικό της χρώμα.
Ελέγξτε τις για ζουζούνια, πλύντε τις και στεγνώστέ τις χρησιμοποιώντας χαρτί κουζίνας. Για να πάρετε το χρώμα τους, βάλτε σε ένα σκεύος νερό να βράσει και προσθέστε τα πέταλα. Σκεπάστε τα και αφήστε το μείγμα να ηρεμήσει. Έπειτα φιλτράρετε το νερό και πετάξτε τα πέταλα.


• Το τελικό αποτέλεσμα στο χρώμα εξαρτάται φυσικά από το χρώμα της τροφής που θα «βάψετε» και από την ποσότητα της «χρωστικής» που θα χρησιμοποιήσετε. Έτσι, όσο πιο ανοιχτόχρωμες είναι οι τροφές, τόσο το καλύτερο.
• Για να αναδείξετε το χρώμα των παραπάνω υλικών στα φαγητά σας, καλό είναι να χρησιμοποιείτε ένα μόνο υλικό και όχι πολλά συγχρόνως.
• Μη βάζετε μεγάλες ποσότητες από τα υλικά στα φαγητά, καθώς θα αποκτήσουν έντονη και βαριά γεύση.


Για να δώσετε χρώμα στα κέικ, στο παντεσπάνι, ιδίως αν είναι λευκό, στα γλυκά που έχουν λευκή κρέμα ή βάση, στο γιαούρτι και στο γάλα, μπορείτε να ξεκινήσετε χρησιμοποιώντας χρωματισμένο νερό από βιολέτες που έχετε βράσει ή σαφράν. Μπορείτε, όμως, να εκμεταλλευτείτε και φρούτα, όπως τα κεράσια, τα μούρα και οι φράουλες. Καθαρίστε τα, χτυπήστε τα στο μπλέντερ και χρησιμοποιήστε το χυμό τους. Αν πάλι έχετε ρόδια, κόψτε τα στη μέση και στύψτε τα στο στίφτη, όπως τα λεμόνια. Τέλος, αν θέλετε το γλυκό σας να αποκτήσει μια μπεζ ή ανοιχτή καφέ απόχρωση, βάλτε του λίγες κουταλιές αλεσμένο espresso.


(Για 4 άτομα)
2 φλιτζάνια ρύζι
2 ντομάτες
1/2 φλιτζάνι σπανάκι ζεματισμένο
1/2 κουταλάκι κουρκουμά σε σκόνη
Αλάτι/Πιπέρι


Βράζετε το ρύζι σε αλατισμένο νερό και φροντίζετε να γίνει σπυρωτό. Μόλις ετοιμαστεί, ρίχνετε πιπέρι και το χωρίζετε σε τρία μπολ. Βάζετε την πρώτη δόση του ρυζιού στην κατσαρόλα με ελάχιστο χλιαρό νερό, προσθέτετε τον κουρκουμά και ανακατεύετε μέχρι το κίτρινο χρώμα να απλωθεί. Έπειτα, πολτοποιείτε τις ντομάτες και τις ανακατεύετε με τη δεύτερη δόση και, τέλος, ανακατεύετε το ρύζι που έχει απομείνει με το σπανάκι, που έχετε πολτοποιήσει. Αν θέλετε, αναμειγνύετε τα τρία χρώματα και τα σερβίρετε.

(Για 4 άτομα)
400 γρ. ταλιατέλες
400 γρ. σουπιές με το μελάνι τους
3 ντομάτες
4 κρεμμύδια
4 κουταλιές ελαιόλαδο
Αλάτι/Πιπέρι


Καθαρίζετε και πλένετε τις σουπιές, αφαιρώντας προσεκτικά τους σάκους με το μελάνι. Τις στεγνώνετε, τις κόβετε σε ροδέλες και τις σοτάρετε ελαφρά με το ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα. Κόβετε σε κυβάκια τις ντομάτες, τις προσθέτετε στο τηγάνι μαζί με αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζετε για μερικά λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Στη συνέχεια, ανοίγετε τους σάκους με το μελάνι, το περνάτε από σήτα, το ρίχνετε στη σάλτσα και σιγοβράζετε για άλλα 15 λεπτά. Τέλος, βράζετε και στραγγίζετε τις ταλιατέλες και τις ανακατεύετε με τη σάλτσα.

(Για 4 άτομα)
400 γρ. μοσχάρι
2 παντζάρια
1/4 λάχανο
1 κρεμμύδι
1 πατάτα
2 καρότα
2 ντομάτες
4 κουταλιές γιαούρτι
4 κουταλιές ελαιόλαδο
Αλάτι/Πιπέρι


Βάζετε το μοσχάρι σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό να το σκεπάζει. Μόλις βράσει, χύνετε το νερό, ξεπλένετε το κρέας, το ξαναβάζετε στην κατσαρόλα με καυτό νερό και το αφήνετε να σιγοβράσει σκεπασμένο, αφού έχετε ρίξει μέσα καθαρισμένο ολόκληρο το κρεμμύδι. Όταν το κρέας είναι έτοιμο, το κόβετε σε μικρά κομμάτια και αφαιρείτε το κρεμμύδι. Κόβετε το λάχανο και την πατάτα σε κύβους και τα βράζετε. Έπειτα, κόβετε σε λεπτές λωρίδες τα παντζάρια και τα καρότα. Σε προθερμασμένο τηγάνι, σοτάρετε στο ελαιόλαδο πρώτα τα παντζάρια και στη συνέχεια τις τεμαχισμένες ντομάτες και τα καρότα. Βάζετε τα σοταρισμένα λαχανικά στην κατσαρόλα μαζί με το λάχανο και τις πατάτες, προσθέτετε το κρέας και βράζετε για μερικά λεπτά. Τέλος, βάζετε αλάτι και πιπέρι και σερβίρετε με μία κουταλιά γιαούρτι.