Από επίσημη δοκιμή στη Βρετανία αναμένεται να περάσει ένα νέο φάρμακο το οποίο κατά τους επιστήμονες εμποδίζει την ανάπτυξη των κληρονομικών μορφών καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών.

Πρόκειται για ένα φάρμακο το οποίο δρα στον γενετικό επανορθωτικό μηχανισμό-κλειδί των καρκινικών κυττάρων. Αυτό γίνεται γιατί, σύμφωνα με τους ειδικούς, «μπλοκάρει» την δράση της πολυ(ADP-ριβόζης)-πολυμεράσης (ή αλλιώς PARP), ενός σημαντικού ενζύμου το οποίο σχετίζεται με την επανορθωτική διαδικασία.

Όπως υποστηρίζει η δρ. Ρουθ Πλάμερ, επικεφαλής δοκιμών του ιδρύματος «Cancer Research UK» και ανώτερη λέκτορας στο τμήμα ιατρικής ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο Νιούκασλ, οι γυναίκες που κληρονομούν μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1 ή BRCA2 αντιμετωπίζουν κατά 50%-80% αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου.

«Μέχρι τώρα οι γυναίκες με κληρονομικές μορφές καρκίνου του μαστού ή των ωοθηκών ακολουθούσαν την ίδια θεραπεία με τις γυναίκες οι οποίες εμφάνιζαν τη νόσο χωρίς να παρουσιάζουν κληρονομικότητα», τονίζει. «Ελπίζουμε η δοκιμή αυτή να αποτελέσει μια πιο εξειδικευμένη προσέγγιση για την συγκεκριμένη ομάδα γυναικών».