Καλυμμένες  από ένα πέπλο αφρικανικής σκόνης παραμένουν αρκετές περιοχές της χώρας μεταξύ αυτών και η Αθήνα, με την ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική ενώ η ορατότητα είναι περιορισμένη.

Η αφρικανική σκόνη, που έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τους κατοίκους, θα παραμείνει στην ατμόσφαιρα τουλάχιστον ως το μεσημέρι της Τετάρτης. Το «Minerva red», όπως ονομάζεται το φαινόμενο στη συνέχεια θα αρχίσει να υποχωρεί.

Οδηγίες του υπουργείου Υγείας

Το Υπουργείο Υγείας, κατόπιν της τακτικής προβλεπόμενης ενημέρωσης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (τελευταία ενημέρωση σήμερα στις 8:00) και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για την προστασία της δημόσιας υγείας, συστήνει τις ακόλουθες οδηγίες για την ενημέρωση του κοινού με μέτρα προφύλαξης ως εξής:

Α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου

Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα

Καρδιοπαθείς, παιδιά καθώς και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.

Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Β. Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό

Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

Κατά την παραμονή του σε εσωτερικούς χώρους να διατηρούνται πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά.

Πότε θα καθαρίσει ο ουρανός – Προγνωστικοί χάρτες

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του συστήματος DUST/METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το ισχυρό επεισόδιο μεταφοράς Σαχαριανής σκόνης με την ονομασία Minerva Red που εκδηλώνεται στη χώρα μας αναμένεται να παρουσιάσει ύφεση κατά τη διάρκεια της Τετάρτης 24/04.

Η επικράτηση δυτικών βορειοδυτικών ανέμων θα έχει ως αποτέλεσμα την προοδευτική μεταφορά των υψηλών συγκεντρώσεων σκόνης προς το Αιγαίο, ενώ την Πέμπτη 25/04 οι υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης θα εντοπίζονται στα Δωδεκάνησα

Βαθμιαία μείωση

Η ΕΜΥ σημειώνει ότι η μεταφορά αφρικανικής σκόνης που επηρεάζει τη χώρα μας βαθμιαία από το πρωί έχει αρχίσει να μειώνεται. Επισημαίνεται όμως ότι αξιόλογη μείωση των συγκεντρώσεων προβλέπεται από το μεσημέρι και μετά οπότε και θα περιοριστεί στα ανατολικά.

Στα δυτικά και τα βόρεια ηπειρωτικά προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με λίγες τοπικές βροχές. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα βορειοδυτικά τις πρώτες πρωινές και εκ νέου τις νυχτερινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνότερες.

Οι άνεμοι στην ανατολική νησιωτική χώρα θα πνέουν αρχικά νοτιοανατολικοί 7 με 8, όμως γρήγορα θα εξασθενήσουν και θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς 3 με 5 και στα νότια 6 τοπικά έως 7 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα δυτικά.

Σύμφωνα με τη μετεωρολόγο του MEGA, Χριστίνα Ρήγου, η σκόνη σήμερα θα μετατοπιστεί ανατολικότερα. Μικρές συγκεντρώσεις περιμένουμε στα ανατολικά και νότια, όπου και θα επικρατήσει μουντός καιρός και συννεφιά. Στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά προβλέπονται νεφώσεις αλλά και περισσότερα διαστήματα ηλιοφάνειας συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες. Περιορισμένες θα είναι γενικά οι βροχές, στα κεντρικά και βόρεια ορεινά κατά τη διάρκεια της ημέρας, μικρής έκτασης και τοπικές.

Τις βραδινές ώρες ωστόσο στα βορειοδυτικά, το βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία θα βρέξει και αργά τη νύχτα θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες.

Η θερμοκρασία σε ορισμένες περιοχές θα σημειώσει πτώση και σε άλλες θα ανέβει, αλλά σε γενικές γραμμές δεν θα αλλάξει σημαντικά. Θα φτάσει το μεσημέρι τους 20 – 23 βαθμούς στα δυτικά, 25 στα βόρεια, 26 στα ανατολικά ηπειρωτικά, 26 στο νότιο Αιγαίο. Έως 21 – 23 σε Κυκλάδες και ανατολικό Αιγαίο.