Το είδος του λίπους που συσσωρεύεται γύρω από τους γοφούς και τα οπίσθια προστατεύει από το διαβήτη, διαπιστώνουν αμερικανοί ερευνητές.

Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη ότι το λίπος που συσωρεύεται στην περιοχή της κοιλιάς –γνωστό ως σπλαχνικό- αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη και καρδιοπάθειας, ενώ οι άνθρωποι με σώμα σε σχήμα αχλαδιού, που συσσωρεύουν το λίπος στους γλουτούς και τα οπίσθια, αντιμετωπίζουν μικρότερο ρίσκο.

Η έρευνα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση “Cell Metabolism”, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το υποδόριο λίπος –αυτό που βρίσκεται δηλαδή κάτω από το δέρμα- προστατεύει από το μεταβολικό σύνδρομο.

Οι ερευνητές μεταμόσχευσαν τέτοιου είδους λίπος σε ποντίκια, τα οποία κατέληξαν να χάσουν βάρους, ενώ παράλληλα βελτιώθηκαν και τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα τους.

«Το αποτέλεσμα προκάλεσε έκπληξη», δήλωσε ο δρ. Ronald Kahn, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Η ομάδα του δρ. Kahn ερευνά τώρα τις ουσίες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την ευεργετική δράση του λίπους, με την ελπίδα να δημιουργηθεί ένα φάρμακο που θα «αντιγράφει» αυτό το φαινόμενο.