Η διατροφή που έκαναν οι πρόγονοί μας κατά την προϊστορική περίοδο ήταν ιδιαίτερα υγιεινή, σύμφωνα με σουηδική έρευνα.

Η ανατρεπτική μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Ινστιτούτου Karolinska, οι οποίοι έφτιαξαν ένα διαιτολόγιο που μιμούνταν τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων των σπηλαίων. Οι 14 εθελοντές κλήθηκαν να ακολουθήσουν την «προϊστορική» διατροφή, η οποία ήταν πλούσια σε μούρα, καρύδια, άπαχο κρέας και ψάρι (χωρίς προσθήκη αλατιού), για ένα διάστημα τριών εβδομάδων.

Τα αποτελέσματα της δίαιτας ήταν θεαματικά. Αυτό που πραγματικά εξέπληξε τους ερευνητές ήταν η ταχύτητα με την οποία έκανε την εμφάνισή της η θετική επίδραση της διατροφής των σπηλαίων στον ανθρώπινο οργανισμό. Μόλις 21 μέρες μετά, οι εθελοντές είχαν χάσει σχεδόν 2 κιλά και εμφάνισαν πτώση στην αρτηριακή τους πίεση. Παράλληλα και ο κίνδυνος ανάπτυξης θρόμβων είχε περιοριστεί κατά πολύ.

Κατά συνέπεια, εκτίμησαν οι ειδικοί, οι συγκεκριμένοι διατροφικοί συνδυασμοί δρουν προστατευτικά, θωρακίζοντας την καρδιά από καρδιοπάθειες. Παρατήρησαν, ωστόσο, ότι η έλλειψη σημαντικών ομάδων τροφίμων (όπως π.χ. τα δημητριακά) στη συγκεκριμένη δίαιτα μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο συνολικά για την υγεία μας.