Οι έρευνες σχετικά με τον καφέ είναι αντιφατικές. Τελικά είναι υγιεινός ή όχι; Η απάντηση είναι «εξαρτάται»!

Μία πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι υπάρχει όφελος αν πίνουμε καφέ σε λογικές ποσότητες. Είναι ωστόσο δύσκολο να βγάλουμε εξατομικευμένα συμπεράσματα σχετικά με την ασφαλή κατανάλωση του καφέ, υποστηρίζει ο δρ. El-Sohemy συνεργάτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Σύμφωνα με τον Δρ. El-Sohemy δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα αν ο καφές μειώνει ή αυξάνει τις πιθανότητες να υποστεί κάποιος καρδιακή προσβολή.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή η ασφαλής ημερήσια κατανάλωση καφέ διαφέρει από άτομο σε άτομο. Επομένως, δεν μπορούμε να πούμε ποια ακριβώς επίδραση θα έχει η καφεΐνη στον οργανισμό του κάθε ατόμου και ποια είναι η ποσότητα που μπορεί κανείς να καταναλώσει με ασφάλεια. Για το λόγο αυτό οι πολυάριθμες μελέτες συνδέουν τον καφέ είτε με τη μείωση είτε με την αύξηση του κινδύνου για πολλές χρόνιες παθήσεις. Ακόμη και για ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, όπως λ.χ. την καρδιακή προσβολή, τα αποτελέσματα των ερευνών είναι συχνά αντιφατικά.

Παράλληλα, σε έρευνα του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Μαδρίτης, οι επιστήμονες βρήκαν ενδείξεις ότι ο καφές όχι μόνο δεν είναι επιβλαβής όταν καταναλώνεται από υγιή άτομα, αλλά πιθανότατα έχει οφέλη. Συγκεκριμένα, εξέτασαν χιλιάδες υγιείς άνδρες και γυναίκες που συμμετείχαν σε παλιότερες έρευνες, διαπιστώνοντας ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν καθημερινά 2-3 φλιτζάνια καφέ παρουσίαζαν μείωση του κινδύνου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά 18%, ενώ όσες κατανάλωναν 4-5 φλιτζάνια καφέ εμφάνιζαν μείωση του ίδιου κινδύνου κατά 26%.

Συνυπολογίζοντας και άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως το σωματικό βάρος, τη διατροφή ή το κάπνισμα, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν καφέ αντιμετώπιζαν μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, με τις καρδιακές παθήσεις να σημειώνουν θεαματική μείωση. Παλιότερες μελέτες, άλλωστε, που επανεξέτασαν οι ερευνητές σε μια μετα-ανάλυση, φαίνεται να συσχετίζουν αρνητικά την κατανάλωση του καφέ με τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Σύμφωνα πάλι με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία η κατανάλωση 1-2 φλιτζανιών καφέ την ημέρα δεν φαίνεται να βλάπτει τον οργανισμό, αρκεί η ημερήσια κατανάλωση να μην υπερβαίνει τα 2-3 καφεϊνούχα ροφήματα. Ωστόσο, ο δρ. El-Sohemy σχολιάζει ότι οι θετικοί συσχετισμοί που προέκυψαν από την έρευνα αυτή δεν φαίνεται να αφορούν την καφεΐνη, αλλά τα υπόλοιπα συστατικά που περιέχει ο καφές, π.χ. τις αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως είναι τα φλαβονοειδή, που έχει βρεθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο για πολλές χρόνιες παθήσεις.

Διαβάστε ακόμη:
Πρόβλημα γονιμότητας; Με μέτρο ο καφές
http://www.vita.gr/html/ent/014/ent.7014.asp

Πείτε χρόνια πολλά… με έναν καφέ
http://www.vita.gr/html/ent/801/ent.6801.asp

Η… τέχνη του εσπρέσο
http://www.vita.gr/html/ent/196/ent.6196.asp

Καφές, αλκοόλ και καρκίνος του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/255/ent.6255.asp

«Αθώα» καφές και κινητά;
http://www.vita.gr/html/ent/833/ent.4833.asp