Αυτοματοποιημένες συσκευές, σε μέγεθος iPod, που θα παρακολουθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και θα χορηγούν τις απαραίτητες ποσότητες ινσουλίνης, φαίνεται πώς θα έχουμε σύντομα στη διάθεσή μας, πιστεύουν βρετανοί επιστήμονες.

Ο λόγος για τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια εργάζονται πυρετωδώς για την τελειοποίηση ενός «τεχνητού παγκρέατος». Κάτι τέτοιο, όπως επισημαίνουν, θα μπορούσε να απαλλάξει όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 από τα επώδυνα τσιμπήματα για τη μέτρηση γλυκόζης και το μαρτύριο των συχνών ενέσεων ινσουλίνης.

Το πειραματικό σύστημα, που αυτή την περίοδο υποβάλλεται σε ελέγχους, συνδυάζει την τεχνολογία 2 συσκευών που ήδη είναι εν χρήσει, αυτήν της παρακολούθησης γλυκόζης καθώς και την αντλία ινσουλίνης, σε μια εύχρηστη μικροσκοπική συσκευή που θα λειτουργεί ως εξής:

– Μια συσκευή μέτρησης, εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα και μεταδίδει τις μετρήσεις σε μια οθόνη.

– Στη συνέχεια, ένας επεξεργαστής υπολογίζει την κατάλληλη ποσότητα ινσουλίνης.

– Κατόπιν, το σήμα πηγαίνει σε μια εξωτερική αντλία ινσουλίνης με μέγεθος iPod, από όπου η πολύτιμη ορμόνη θα χορηγείται στον οργανισμό του ασθενούς.

Όσοι μέχρι τώρα είχαν δοκιμάσει το πειραματικό σύστημα είχαν εισαχθεί σε νοσοκομείο, προκειμένου να βρίσκονται υπό συνεχή ιατρική παρακολούθηση. Ωστόσο επόμενος στόχος τώρα των ερευνητών, είναι η εφαρμογή του συστήματος στο σπίτι υπό το άγρυπνο βλέμμα όμως αποκλειστικών νοσοκόμων για μεγαλύτερη ασφάλεια.

Οι ειδικοί, μάλιστα, δεν αποκλείουν τις πιθανότητες το τεχνητό πάγκρεας να αποτελέσει λύση ακόμη και για ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, οι οποίοι επίσης ακολουθούν πρόγραμμα μέτρησης και λήψης ινσουλίνης.

Ωστόσο, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια εκτιμούν ότι για την υλοποίηση μιας πλήρως αυτοματοποιημένης, αδιάβροχης συσκευής με δυνατότητα προσαρμογής σε κάθε περιβάλλον, μπορεί να χρειαστεί ένα διάστημα περίπου έξι χρόνων.



Διαβάστε ακόμη:
Μπορούμε να αναπλάσουμε τα όργανά μας;
http://www.vita.gr/html/ent/003/ent.1003.asp

Κύτταρα εναντίον διαβήτη τύπου 1
http://www.vita.gr/html/ent/867/ent.4867.asp

Οι απαραίτητες εξετάσεις για να ζείτε καλά με το διαβήτη
http://www.vita.gr/html/ent/113/ent.1113.asp

Πώς συμβιώνω με το διαβήτη
http://www.vita.gr/html/ent/130/ent.6130.asp

Ο διαβήτης καιροφυλακτεί… προλάβετέ τον!
http://www.vita.gr/html/ent/206/ent.6206.asp

Η ημερίδα του Vita για το διαβήτη
http://www.vita.gr/html/ent/029/ent.6029.asp

Ζώντας με το διαβήτη. Ερωτική ζωή χωρίς προβλήματα!
http://www.vita.gr/html/ent/123/ent.1123.asp