Τα επίπεδα της μόλυνσης από χημικές ουσίες μπορούν να καθορίσουν κατά πόσο ένα παιδί θα γίνει παχύσαρκο ή όχι, υποστηρίζουν ισπανοί ειδικοί του Δημοτικού Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών της Βαρκελώνης.

Σύμφωνα με το επιστημονικό έντυπο «Acta Paediatrica», πρόκειται για την πρώτη έρευνα που συνδέει την παχυσαρκία με τη χημική μόλυνση της μήτρας. Οι επιστήμονες μέτρησαν τα επίπεδα εξαχλωροβενζενίου (HCB) στον ομφάλιο λώρο 403 παιδιών που γεννήθηκαν στο νησί Μενόρκα. Το HCB είναι ένα παρασιτοκτόνο, η χρήση του οποίου έχει απαγορευτεί διεθνώς, αλλά εντοπίζεται ακόμη στο περιβάλλον και στα τρόφιμα.

Είδαν λοιπόν, ότι τα παιδιά που συγκέντρωναν υψηλότερα επίπεδα HCB αντιμετώπιζαν διπλάσιο κίνδυνο να γίνουν υπέρβαρα μέχρι την ηλικία των έξι ετών, σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Οι ερευνητές απευθύνουν έκκληση για περιορισμό στη χρήση παρασιτοκτόνων ή άλλων χημικών ουσιών όπως π.χ. η δισφαινόλη Α (που περιέχεται μεταξύ άλλων σε πλαστικά και βρεφικά μπιμπερό) και οι φθαλάτες (που εντοπίζονται κυρίως σε καλλυντικά και σαμπουάν).

Διαβάστε ακόμη:
Αντιφλεγμονώδη για τους παχύσαρκους
http://www.vita.gr/html/ent/041/ent.7041.asp

Παχύσαρκα παιδιά, άρρωστοι ενήλικοι
http://www.vita.gr/html/ent/486/ent.1486.asp

Παχυσαρκία όπως κλιματική αλλαγή

http://www.vita.gr/html/ent/902/ent.4902.as

1 στους 4 με το γονίδιο της παχυσαρκίας
http://www.vita.gr/html/ent/016/ent.7016.asp

Η γονιδιακή «συνωμοσία» της παχυσαρκίας

http://www.vita.gr/html/ent/846/ent.4846.asp

H άσκηση υπερνικά το γονίδιο της παχυσαρκίας

http://www.vita.gr/html/ent/308/ent.7308.asp

Κληρονομείται το πάχος;
http://www.vita.gr/html/ent/453/ent.5453.asp

Ιατρεία παχυσαρκίας στην Ελλάδα
http://www.vita.gr/html/ent/765/ent.4765.asp