Όσοι αδυνατούν να κρατήσουν τον έλεγχο στη ζωή τους, τείνουν να είναι προληπτικοί και να πιστεύουν σε θεωρίες συνομωσίας, ισχυρίζονται τώρα αμερικανοί ερευνητές.

Είτε δεν αποχωρίζονται το «γούρι» τους είτε πιστεύουν στα «κακά σημάδια» είτε θεωρούν ότι το ταξίδι του ανθρώπου στη σελήνη δεν έγινε ποτέ («όλα αυτά είναι συνωμοσίες!») το κοινό χαρακτηριστικό των προληπτικών και των ανθρώπων που έχουν κλίση στις θεωρίες συνωμοσίας είναι το άγχος που του προκαλεί η έλλειψη ελέγχου πάνω στις ίδιες τις ζωές τους.

Μέσα από μια σειρά πειραμάτων, αμερικάνοι ψυχολόγοι από πανεπίστημια του Ιλινόις και του Τέξας διαπίστωσαν ότι εκείνοι οι άνθρωποι που αισθάνονται ότι δεν ασκούν έλεγχο στη ζωή τους, τείνουν να βλέπουν πράγματα που στην πραγματικότητα δεν υφίσταται, να πλάθουν συνομωσίες αλλά και να υιοθετούν διάφορες προλήψεις.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, καθηγητή Άνταμ Γκαλίνσκι, «όσο λιγότερο αυτοί οι άνθρωποι ελέγχουν τη ζωή τους τόσο περισσότερο προσπαθούν να ανακτήσουν τον έλεγχο με νοητικά υποκατάστατα».

Διαβάστε ακόμη:
Πρέπει να ντρεπόμαστε για τις προλήψεις μας;
http://www.vita.gr/html/ent/582/ent.1582.asp