Οι γυναίκες με συχνές ημικρανίες έχουν μικρότερες πιθανότητες να πάθουν καρκίνο του μαστού. Μειωμένος κατά 30% είναι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες που ταλαιπωρούνται από συχνές ημικρανίες, σύμφωνα με δημοσίευμα της επιστημονικής επιθεώρησης «Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention».

Ο καθηγητής Κρίστοφερ Λι και οι συνεργάτες του στο Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο «Fred Hutchinson» στις ΗΠΑ ανέλυσαν τα δεδομένα προηγούμενων ερευνών, που αφορούσαν συνολικά 3.412 γυναίκες που είχαν περάσει στην εμμηνόπαυση. Σε 1.938 είχε διαγνωσθεί καρκίνος του μαστού, ενώ σε 1.474 όχι.

Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων, η μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου ανάμεσα στις γυναίκες που πάσχουν από ημικρανίες αφορά τους πιο συνηθισμένους τύπους καρκίνου, που οφείλονται σε ορμονικά αίτια (π.χ. υψηλά επίπεδα οιστρογόνων). Οι ερευνητές δεν είναι απολύτως σίγουροι για την εξήγηση του φαινομένου, ωστόσο υποθέτουν ότι οι γυναίκες που πάσχουν από ημικρανίες συνήθως έχουν χαμηλά επίπεδα των ορμονών που ευθύνονται για τους συνηθισμένους τύπους καρκίνου του μαστού.

«Οι γυναίκες που παθαίνουν συχνά ημικρανίες ενδεχομένως να έχουν χρόνιο περιορισμό των επιπέδων των οιστρογόνων. Αυτή η συγκεκριμένη διαφορά λοιπόν είναι που μπορεί να προστατεύει τον οργανισμό από τον καρκίνο του μαστού», πιθανολογεί ο καθηγητής Λι.

Διαβάστε ακόμη:
Καρκίνος του μαστού: «Σπουδαίο βήμα η εξατομικευμένη θεραπεία»
http://www.vita.gr/html/ent/452/ent.7452.asp

8 συμπτώματα που δεν είναι καρκίνος
http://www.vita.gr/html/ent/453/ent.7453.asp

Γιατί ο καρκίνος είναι επιθετικός στις νεαρές γυναίκες;
http://www.vita.gr/html/ent/027/ent.7027.asp

11+1 πράγματα που δεν ξέρουν οι γυναίκες για τον καρκίνο του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/046/ent.6046.asp

Καφές, αλκοόλ και καρκίνος του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/255/ent.6255.asp

Βιταμίνη D εναντίον καρκίνου του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/217/ent.6217.asp

Θα προλαμβάνεται ο καρκίνος με ένα εμβόλιο;
http://www.vita.gr/html/ent/319/ent.1319.asp