Έχετε σκεφτεί ποτέ πόσο απειλητικό θα μπορούσε να είναι το φτάρνισμα του διπλανού σας για την υγεία σας; Μάθετε λοιπόν, ότι ένα και μόνο φτάρνισμα ενός κρυολογημένου ατόμου μέσα σε ένα γεμάτο λεωφορείο αρκεί για αρρωστήσουν 150 συνεπιβάτες του, όπως εκτιμούν τώρα οι ειδικοί.

Σύμφωνα με νέα έρευνα για την διαπίστωση των κινδύνων που προκύπτουν από ένα απλό φτάρνισμα, ο ειδικός σε θέματα ιώσεων δρ Ρότζερ Χέντερσον παρακολούθησε 1.300 εργαζόμενους καταγράφοντας διάφορα στοιχεία για την υγεία τους.

Παρατήρησε ότι ο καθένας τους είχε κρυολογήσει τουλάχιστον μια φορά κατά το τελευταίο έτος. Από αναλύσεις, διαπίστωσε ότι χωρίς τη χρήση χαρτομάντιλου, ένα και μόνο φτάρνισμα εκτοξεύει στον αέρα περίπου 100.000 «επικίνδυνα» σταγονίδια με ταχύτητα 150 χλμ/ώρα.

Αυτά στη συνέχεια μεταφέρονται σε διάφορα σημεία και αντικείμενα του χώρου τα οποία αγγίζουν οι παρευρισκόμενοι με αποτέλεσμα να μολύνονται και οι ίδιοι με τον ιό.

Μάλιστα όπως υποστηρίζει ο δρ Χέντερσον, όσο λιγότερο αερίζεται ένας χώρος και όσο μεγαλύτερος συνωστισμός υπάρχει εκεί (όπως π.χ. ένα βαγόνι τρένου ή ένα λεωφορείο), τόσο περισσότερο φαίνεται να αυξάνεται ο κίνδυνος για τους παρευρισκόμενους να κολλήσουν τελικά κάποια ενοχλητική ίωση.

Διαβάστε ακόμα:
Κρυολόγημα
http://www.vita.gr/html/ent/197/ent.2197.asp

12 κινήσεις για να περάσει γρήγορα το κρυολόγημα
http://www.vita.gr/html/ent/421/ent.1421.asp

4 Μυστικά για να μην κρυολογήσετε
http://www.vita.gr/html/ent/133/ent.1133.asp

Πώς να γλιτώσεις από τις χειµωνιάτικες ιώσεις
http://www.vita.gr/html/ent/816/ent.7816.asp