Το πράσινο φως για τη διάθεση του αδυνατιστικού χαπιού “Alli” στην Ε.Ε. χωρίς συνταγή γιατρού, έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΕΑ).

Το φάρμακο με τη δραστική ουσία ορλιστάτη, ανήκει στη βρετανική φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithKline (GSK) και απευθύνεται σε ενηλίκους με Δείκτη Μάζας Σώματος 28 και άνω (θεωρούνται παχύσαρκοι).

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιτρέπει την ελεύθερη πώληση αδυνατιστικού φαρμάκου.

Κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι η προσθήκη της συγκεκριμένης ουσίας σε μια ισορροπημένη διατροφή με χαμηλά λιπαρά, μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια 50% περισσότερων περιττών κιλών, από ό,τι θα έχανε κανείς ακολουθώντας μόνο τη διατροφή.

Όπως σχολιάζει ο γενικός διευθυντής Υγείας Καταναλωτών της εταιρείας, κ. Τζέιμς Χάλατ: «Το “Alli” δεν είναι ένα μαγικό χάπι, ωστόσο, μπορεί να βοηθήσει άτομα να χάσουν περισσότερο βάρος από ό,τι θα έχαναν κάνοντας απλώς δίαιτα».

Οι ειδικοί πάντως προειδοποιούν ότι σε περίπτωση που κάποιος αρχίσει να λαμβάνει το φάρμακο χωρίς να περιορίσει την κατανάλωση λιπαρών τροφών, τότε κινδυνεύει να εμφανίσει παρενέργειες, όπως π.χ. τη συχνή διάρροια, ορισμένες από τις οποίες μπορεί να είναι σοβαρές.

Διαβάστε ακόμα:
Μπορώ να αδυνατίσω με ένα χάπι;
http://www.vita.gr/html/ent/764/ent.4764.asp

«Ξεφουσκώστε» χωρίς δίαιτα
http://www.vita.gr/html/ent/222/ent.1222.asp

Πώς ο γιατρος μου με βοήθησε να αδυνατίσω
http://www.vita.gr/html/ent/135/ent.1135.asp