Τον πλήρη, αναλυτικό χάρτη του γονιδιώματός τους θα μπορούν να αποκτούν σε περίπου 10 χρόνια από σήμερα τα μωρά με τη γέννησή τους.

Τα ενδιαφέροντα νέα έρχονται από την αμερικανική εταιρεία Illumina. Σύμφωνα με τον διευθυντή της, δρ. Τζέι Φλάτλι, χάρη στη σταδιακή μείωση του κόστους της απαιτούμενης τεχνολογίας, σε λίγα χρόνια θα οδηγηθούμε στην απόλυτη «επανάσταση» στο χώρο της υγείας.

Μέσω της καταγραφής του γονιδιώματός μας, σοβαρές ασθένειες, όπως οι καρδιοπάθειες ή ο διαβήτης, θα μπορούν να προβλέπονται και να προλαμβάνονται.

Σήμερα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν προς 800 ευρώ να αποκτήσουν την ανάλυση των δύο εκατομμυρίων γραμμάτων (από τα έξι δισεκατομμύρια) του DNA. Η τιμή της πλήρους καταγραφής του γονιδιώματος για την ώρα παραμένει απλησίαστη, καθώς το κόστος της ανέρχεται γύρω στα 80.400 ευρώ.

Η Illumina ισχυρίζεται ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια αναμένεται να προσφέρει μια πολύ πιο προσιτή οικονομικά υπηρεσία πλήρους καταγραφής γονιδιώματος, η οποία δεν θα ξεπερνά σε κόστος τις 8.000-16.000 ευρώ. Ήδη βρίσκεται προς αναζήτηση των πρώτων πελατών που θα θελήσουν να υποβληθούν στη συγκεκριμένη διαδικασία.

«Οι περιορισμοί που τίθενται για την ανάλυση του γονιδιώματος είναι περισσότερο κοινωνικοί, όπως οι ανησυχίες του κόσμου εξαιτίας της λανθασμένης πληροφόρησης και προβληματισμών που σχετίζονται με την ηθική», αναφέρει ο δρ. Φλάτλι. «Για τους λόγους αυτούς, η συγκεκριμένη εξέλιξη τοποθετείται σε ένα χρονοδιάγραμμα 10 ετών», προσθέτει.

Διαβάστε ακόμα:
Τα γονίδια της Ελλάδας!
http://www.vita.gr/html/ent/762/ent.4762.asp

Φάκελος: Γενετικά τεστ
http://www.vita.gr/html/ent/247/ent.7247.asp