Όσοι απολαμβάνουν έναν σύντομο μεσημεριανό υπνάκο αντιμετωπίζουν κατά 26% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, προειδοποιούν τώρα βρετανοί ειδικοί.

Η ανατρεπτική μελέτη ανήκει στους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ οι οποίοι κατέγραψαν τις συνήθειες του ύπνου συνολικά 16.480 ηλικιωμένων Κινέζων.

Είδαν λοιπόν, ότι το περίπου το 68% κοιμόντουσαν τουλάχιστον ένα μεσημέρι την εβδομάδα, γεγονός που έδειξε να αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου κατά 26%.

Προσπαθώντας να εξηγήσουν το φαινόμενο, οι επιστήμονες εικάζουν ότι η σιέστα αποσυντονίζει το νυχτερινό ύπνο, με αποτέλεσμα όποιος κοιμάται το μεσημέρι να κοιμάται λιγότερες ώρες το βράδυ. Επιπλέον, το ξύπνημα μετά από έναν σύντομο ύπνο ενεργοποιεί ορμονικούς μηχανισμούς που εμποδίζουν την αποτελεσματική λειτουργία της ινσουλίνης.

Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι επιπτώσεις του μεσημεριανού ύπνου δεν μπορούν να συγκριθούν με εκείνες σημαντικών παραγόντων κινδύνου όπως π.χ. τα περιττά κιλά ή η γενετική προδιάθεση.

Τα ενδιαφέροντα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του Βρετανικού Οργανισμού για το Διαβήτη, «Diabetes UK», που πραγματοποιήθηκε στη Γλασκώβη.

Διαβάστε ακόμα:
Φάκελος: Βρείτε ξανά τον ύπνο σας
http://www.vita.gr/html/ent/027/ent.8027.asp

Αν είστε διαβητικοί, γυμναστείτε!
http://www.vita.gr/html/ent/600/ent.4600.asp

Oι απαραίτητες εξετάσεις για να ζείτε καλά με το διαβήτη
http://www.vita.gr/html/ent/113/ent.1113.asp