Η μέτρια πρωτεϊνική δίαιτα οδηγεί σε ταχύτερη απώλεια λίπους από τη δίαιτα υψηλών υδατανθράκων. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόις κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια μέτρια πρωτεϊνική δίαιτα είναι τελικά πιο αποτελεσματική από μια δίαιτα υψηλών υδατανθράκων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της επιστημονικής επιθεώρησης «Journal of Nutrition», οι ερευνητές πραγματοποίησαν μελέτη στην οποία συμμετείχαν 130 υπέρβαροι ενήλικοι, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες.

Η μία ομάδα ακολούθησε δίαιτα υψηλών υδατανθράκων στην οποία το 15% των θερμίδων προσλαμβανόταν από την κατανάλωση πρωτεΐνης, το 55% από υδατάνθρακες και το 30% από λιπαρά.

Η άλλη ομάδα ακολούθησε μέτρια πρωτεϊνική δίαιτα, στην οποία το 30% των θερμίδων προσλαμβανόταν από την κατανάλωση πρωτεΐνης (όπως άπαχο κρέας, γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών και ξηρούς καρπούς), το 40% από υδατάνθρακες και το 30% από λιπαρά.

Ένα χρόνο αργότερα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα μέλη της πρώτης ομάδας είχαν χάσει 8,6 κιλά, ενώ τα μέλη της πρωτεϊνικής δίαιτας είχαν καταφέρει να «διώξουν» 10,4 κιλά.

Παρά τη μικρή διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσοι είχαν ακολουθήσει τη μέτρια πρωτεϊνική δίαιτα είχαν χάσει περισσότερο λίπος και είχαν βελτιώσει τόσο τα επίπεδα της «καλής» χοληστερίνης όσο και των τριγλυκεριδίων στο αίμα τους.

«Η επιπλέον πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα βοηθά όσους κάνουν δίαιτα να διατηρήσουν τη μυϊκή τους μάζα “μεταβολικά ενεργή”», μας λέει ο επικεφαλής της μελέτης δρ. Ντόναλντ Κ. Λέιμαν, ενώ εξηγεί ότι η χαμηλότερη ποσότητα υδατανθράκων αντιστοιχεί σε χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης, βοηθώντας έτσι τον οργανισμό να «κάψει» περισσότερο συσσωρευμένο λίπος.

Διαβάστε ακόμα:
Crash test στις δίαιτες της «µόδας»
http://www.vita.gr/html/ent/257/ent.7257.asp

Πρωτεΐνες για να μην πεινάτε
http://www.vita.gr/html/ent/724/ent.4724.asp

Πώς θα φτιάξετε τη δική σας δίαιτα
http://www.vita.gr/html/ent/678/ent.6678.asp

Η διαιτά σας
http://www.vita.gr/svc/myDiet/