Κοιτάζοντας κάποιον στα μάτια συγκρατούμε το πρόσωπό του, μας λένε τώρα ισπανοί επιστήμονες. Όπως εξηγούν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, αυτό συμβαίνει γιατί ο εγκέφαλός μας παίρνει τις βασικές πληροφορίες που χρειάζεται για να μπορέσει να αναγνωρίσει κάποιο πρόσωπο από τα μάτια του! Σε πρώτη φάση ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τα στοιχεία αυτά και, στη συνέχεια, προχωρά στην καταγραφή μεμονωμένων χαρακτηριστικών, όπως της μύτης και του στόματος.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι, κατά την ανάλυση της εικόνας του προσώπου που στέκεται απέναντί μας, τείνουμε να επικεντρωνόμαστε περισσότερο στη δεξιά πλευρά του.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι κάποια χαρακτηριστικά του προσώπου παίζουν το ρόλο «ενδείξεων», βοηθώντας μας να ξεχωρίζουμε την εικόνα ενός ατόμου από εκείνη κάποιου άλλου.

Στη μελέτη τους, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «PLoS Computational Biology», οι ισπανοί ερευνητές εξέτασαν τα πρόσωπα 868 ανδρών και 868 γυναικών. Βασικό ρόλο στην έρευνά τους έπαιξε ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, ο οποίος ήταν προγραμματισμένος να «διαβάζει» τα χαρακτηριστικά του προσώπου, όπως ακριβώς και το ανθρώπινο μάτι.

Ανακάλυψαν, λοιπόν, ότι τα μάτια ήταν το πρώτο «αναγνωριστικό σήμα» της ταυτότητας ενός προσώπου. Δεύτερο πιο αξιόπιστο χαρακτηριστικό, μετά τα μάτια, ήταν το στόμα, ενώ την τρίτη «θέση» καταλάμβανε η μύτη.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα σημεία του εγκεφάλου που αναλύουν τα στοιχεία του προσώπου αναπτύχθηκαν στη διάρκεια της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους με σκοπό να επεξεργάζονται πληροφορίες με πρωταρχική πηγή τα μάτια…

Διαβάστε ακόμα:
Γενετικό τεστ για τα μάτια
http://www.vita.gr/html/ent/697/ent.8697.asp

Τι βλέπετε στον καθρέφτη;
http://www.vita.gr/html/ent/747/ent.8747.asp

Αποκαλυπτικά τα γυναικεία πρόσωπα
http://www.vita.gr/html/ent/497/ent.8497.asp