Η φωτοθεραπεία είναι το ίδιο ασφαλής για τους ασθενείς που πάσχουν από ψωρίαση όταν αυτή πραγματοποιείται στο σπίτι, όσο όταν γίνεται στο νοσοκομείο, κρίνουν τώρα ολλανδοί επιστήμονες.

Τα θετικά νέα έρχονται από τους ειδικούς του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου της Ουτρέχτης, οι οποίοι μελέτησαν την αποτελεσματικότητα της κατ’ οίκον αλλά και της νοσοκομειακής θεραπείας κατά της ψωρίασης με ακτίνες UVB σε 200 ασθενείς.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι η θεραπεία που εφαρμοζόταν στο σπίτι ήταν το ίδιο αποδοτική με εκείνη που εφαρμοζόταν στο νοσοκομείο, ενώ παράλληλα διευκόλυνε τους ασθενείς καθώς δεν απαιτούσε την μετακίνησή τους.

«Γνωρίζαμε ότι αρκετοί δερματολόγοι δεν ήταν πεπεισμένοι ως προς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της φωτοθεραπείας UVB, όμως τώρα η μελέτη μας δείχνει ότι είναι το ίδιο αποτελεσματική και ασφαλής», τονίζει ο επικεφαλής δρ. Μάικι Κοέκ.

«Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που προέκυψε από τη μελέτη είναι ότι πολλοί ασθενείς που έκαναν την κατ’ οίκον θεραπεία έμειναν πιο ικανοποιημένοι», συμπληρώνει ο ειδικός.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Άλεξ Άνστι από το νοσοκομείο Royal Gwent στην Ουαλία, ο απαραίτητος εξοπλισμός θυμίζει σολάριουμ, όμως διαθέτει διαφορετικό είδος φωτισμού, ενώ το κόστος του κυμαίνεται μεταξύ 5.600-11.200 ευρώ.

Διαβάστε ακόμα:
Απαγορεύτηκε φάρμακο κατά της ψωρίασης
http://www.vita.gr/html/ent/550/ent.8550.asp

Λουλάκι κατά της ψωρίασης
http://www.vita.gr/html/ent/966/ent.7966.asp

Νέο φάρμακο για την ψωρίαση
http://www.vita.gr/html/ent/216/ent.6216.asp