Έναν κοινό ιό έριξαν βρετανοί επιστήμονες στη «μάχη» κατά του καρκίνου του ήπατος, με «θεαματικά» αποτελέσματα.

Η προσπάθεια ανήκει στους ειδικούς του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι «στρατολόγησαν» έναν αδενοϊό – ιός του κοινού κρυολογήματος – και τον μετάλλαξαν έτσι ώστε να επιτίθεται και να εξουδετερώνει καρκινικά κύτταρα που συγκεντρώνονται στο συκώτι, αφήνοντας όμως ανέπαφο τον υγιή ιστό γύρω από αυτά.

Οι ειδικοί προκάλεσαν στον ιό τέτοιες αλλαγές ώστε να διατηρήσει τα φυσικά μολυσματικά του χαρακτηριστικά, αλλά και να διεισδύει ευκολότερα στα καρκινικά κύτταρα των πειραματόζωων καταστρέφοντάς τα.

«Η προσέγγιση που αναπτύξαμε είναι εύχρηστη και ευπροσάρμοστη. Θα μπορούσε να βοηθήσει στην δημιουργία μελλοντικών θεραπευτικών ιών οι οποίοι θα στοχεύουν συγκεκριμένες περιοχές όπου εντοπίζονται καρκινικοί όγκοι», αναφέρει ο καθηγητής Λέοναρντ Σέιμουρ.

Όπως υποστηρίζει μάλιστα, αν και μέχρι τώρα είχαν γίνει αρκετές προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση, το συχνότερο πρόβλημα ήταν ότι πολλές φορές η θεραπεία εμφάνιζε παρενέργειες σε κάποιους ασθενείς.

«Εμείς από την άλλη, καταφέραμε να απενεργοποιήσουμε τη δράση του ιού σε περιοχές του οργανισμού όπου αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβες. Τα ευρήματά μας προχωράνε πέρα από τον καρκίνο, γιατί έτσι θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε διάφορους ιούς που θα επιτίθενται σε διαφορετικές νόσους, π.χ. για την ηπατίτιδα», λέει ο κ. Σέιμουρ.

Παρόλα αυτά, όπως εκτιμά, δεν αποκλείεται να χρειαστούν ακόμη περίπου δύο χρόνια έρευνας προτού η νέα θεραπεία περάσει στη φάση των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους.

Διαβάστε ακόμα:
Καρκίνος: ελπίδες… νέας γενιάς
http://www.vita.gr/html/ent/153/ent.8153.asp

Ο καρκίνος πιο πολύπλοκος απ’ όσο νομίζαμε
http://www.vita.gr/html/ent/300/ent.7300.asp

Αλλάξτε ζωή, «αλλάξτε» γονίδια!
http://www.vita.gr/html/ent/800/ent.6800.asp