Περίπου το 50% των φίλων μας ανανεώνουμε κάθε επτά χρόνια στο Facebook ή άλλους διαδικτυακούς τόπους κοινωνικής δικτύωσης, δείχνει νέα ολλανδική έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης.

Το έναυσμα για την πραγματοποίσηση της ενδιαφέρουσας κοινωνιολογικής μελέτης έδωσε η προσωπική απορία του επικεφαλής κοινωνιολόγου κ. Τζέραλντ Μόλενχορστ για το κατά πόσο η κοινωνική μας δικτύωση διαμορφώνεται βάσει του ευρύτερου κοινωνικού μας πλαισίου ή των προσωπικών μας επιλογών.

Πραγματοποίησε λοιπόν μια δημοσκόπηση σε 1.007 άτομα ηλικίας 18-65 ετών. Επτά χρόνια αργότερα την επανέλαβε αυτή τη φορά σε 604 άτομα από την αρχική ομάδα. Μεταξύ των ερωτήσεων που έθετε ο ερευνητής ήταν:

  • Με ποιόν συζητάτε προσωπικά θέματα;
  • Ποιος σας βοηθά να φτιάχνετε κατασκευές στο σπίτι;
  • Ποιόν πετάγεστε συνήθως να δείτε;
  • Πως γνωρίσατε το συγκεκριμένο άτομο;
  • Πού συναντάτε αυτό το άτομο τώρα;
Από τα αποτελέσματα των ερωτηματολογίων προέκυψε ότι περίπου το 30% των «φίλων για συζήτηση» και των «βοηθών κατασκευών» διατηρούσαν τη θέση τους στο κοινωνικό δίκτυο κάποιου ακόμη και επτά χρόνια αργότερα. Προς μεγάλη του έκπληξη ωστόσο, ο κ. Μόλενχορστ διαπίστωσε ότι μόνο το 48% των φίλων εξακολουθούσαν να αποτελούν μέρος της λίστας των οικείων προσώπων. Δηλαδή, ενώ το μέγεθος των προσωπικών δικτύων παρέμενε σταθερό, υπήρχαν παρόλα αυτά πολλά νέα μέλη.

Διαβάστε ακόμα:
Πώς αλλάζουν οι νεανικές φιλίες;
http://www.vita.gr/html/ent/688/ent.1688.asp

Παιχνίδια εξουσίας μεταξύ φίλων
http://www.vita.gr/html/ent/697/ent.1697.asp

Μπορει η φιλία να γίνει έρωτας;
http://www.vita.gr/html/ent/695/ent.1695.asp