Η ήπια κατανάλωση αλκοόλ από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, υποστηρίζουν τώρα αμερικανοί επιστήμονες.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη των ειδικών του Πανεπιστημίιου Γουέικ Φόρεστ, οι ηλικιωμένοι που έπιναν 8-14 αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα είχαν κατά 37% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ συγκριτικά με όσους δεν έπιναν.

«Μέτρον άριστον» έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και, όπως φαίνεται, αυτό ισχύει και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Από την έρευνα προέκυψε ότι το μυστικό στην προστατευτική δράση του αλκοόλ κρύβεται τελικά στην ποσότητα.

Συνολικά στην εξαετή έρευνα συμμετείχαν 3.069 ηλικιωμένοι, ηλικίας άνω των 75 ετών, από τους οποίους οι 2.587 δεν εμφάνιζαν προβλήματα άνοιας, ενώ οι 482 εμφάνιζαν ήπια μορφή της νόσου. Με την πάροδο των ετών οι ειδικοί εντόπισαν 523 νέες περιπτώσεις.

Όπως παρατήρησαν, η κατανάλωση ενός ή δύο ποτών ημερησίως έδειξε να συνδέεται με 37% μικρότερο κίνδυνο άνοιας σε άτομα που δεν εμφάνιζαν κάποιο πρόβλημα στην αρχή της έρευνας.

Από την άλλη, μία νέα παραλλαγή ενός γονιδίου, του APOE, που εντόπισαν οι ερευνητές του Ινστιτούτου για την Ανακάλυψη Φαρμάκων Deane ( Deane Drug Discovery Institute ), το οποίο ανήκει στο Πανεπιστήμιο Ντιούκ, έδειξε να δημιουργεί προδιάθεση για την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Διαβάστε ακόμα:
«Τρύπες» στο μυαλό από τσιγάρα και αλκοόλ
http://www.vita.gr/html/ent/090/ent.9090.asp

Νόσος Αλτσχάιμερ: Εξελίξεις και ελπίδες
http://www.vita.gr/html/ent/456/ent.7456.asp

Μεσογειακή διατροφή vs Αλτσχάιμερ
http://www.vita.gr/html/ent/483/ent.8483.asp