Προστασία από τις τοξικές επιδράσεις της ακτινοθεραπείας στο δέρμα φαίνεται ότι προσφέρει η κατανάλωση κόκκινου κρασιού, εκτιμά νέα ιταλική μελέτη.

Στη μελέτη του Καθολικού Πανεπιστημίου του Καμπομπάσο στην Ιταλία, οι επιστήμονες μελέτησαν 348 γυναίκες που έπασχαν από καρκίνο του μαστού. Ανακάλυψαν λοιπόν, ότι όσες από αυτές κατανάλωναν κόκκινο κρασί περιόριζαν τις τοξικές επιδράσεις της ακτινοβολίας στην οποία υποβάλλονταν.

Είναι, άλλωστε, ήδη γνωστή η προστατευτική δράση που έχουν ορισμένες ουσίες ενάντια στις παρενέργειες της ακτινοβολίας, όπως π.χ. οι πολυφαινόλες και οι τανίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες που εντοπίζονται στο κρασί.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι γυναίκες που έπιναν μόνο ένα ποτηράκι κρασί την ημέρα αντιμετώπιζαν κατά 75% μικρότερο κίνδυνο από τις τοξικές ουσίες που δέχονταν λόγω της ακτινοθεραπείας, συγκριτικά με όσες δεν έπιναν καθόλου.

«Εάν το κρασί μπορεί να προστατεύει από την τοξικότητα χωρίς να επηρεάζει την αντικαρκινική δράση των ακτινοβολιών, όπως είδαμε, έχει ακόμη την ικανότητα να ενισχύει τα θεραπευτικά οφέλη για τους ασθενείς χωρίς να αυξάνει τον κίνδυνο παρενεργειών», αναφέρει η δρ. Μάκια που συμμετείχε στην έρευνα.

Διαβάστε ακόμα:
Αφροδισιακό το κόκκινο κρασί
http://www.vita.gr/html/ent/909/ent.9909.asp

Φάκελος – Aλκοόλ: Ας διαλύσουμε τους μύθους
http://www.vita.gr/html/ent/678/ent.9678.asp

Σύμμαχος του καπνιστή το κόκκινο κρασί
http://www.vita.gr/html/ent/523/ent.7523.asp