Για τους καπνιστές που πιστεύουν ότι βγαίνοντας στο μπαλκόνι προστατεύουν τα παιδιά τους από τον καπνό του τσιγάρου τους, τα νέα είναι μάλλον ανησυχητικά.

Ο λόγος για τη μελέτη του καθηγητή Τζόναθαν Γουίνικοφ από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, ο οποίος ανακάλυψε ότι οι πραγματικοί κίνδυνοι του παθητικού καπνίσματος «κρύβονται» σε σημεία του σπιτιού ή ακόμη και του σώματός μας που τις περισσότερες φορές περνούν απαρατήρητα.

Οι κουρτίνες, τα υφάσματα των επίπλων, το χαλί, τα ρούχα και τα μαλλιά των καπνιστών αποτελούν «παγίδες νικοτίνης» που κρίνονται ιδιαίτερα επικίνδυνες για βρέφη και μικρά παιδιά.

Στη μελέτη που είχε δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό «Pediatrics», οι ειδικοί μελέτησαν περισσότερα από 1.500 σπίτια. Το 26,7% εξ αυτών είχαν έναν καπνιστή, ο οποίος όμως ακολουθούσε αυστηρούς κανόνες και δεν κάπνιζε μέσα στο σπίτι του. Παρόλα αυτά, τα επικίνδυνα τοξικά σωματίδια εντοπίστηκαν σε πολλά σημεία του σπιτιού.

«Τα τοξικά σωματίδια που εντοπίζονται στον καπνό του τσιγάρου παραμένουν στις γύρω επιφάνειες αρκετή ώρα αφότου ο καπνιστής σβήσει το τσιγάρο του, πράγμα που σημαίνει ότι ο καναπές μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνος όσο και το τασάκι!» υπογραμμίζει ο κ. Γουίνικοφ.

Σύμφωνα με τον ειδικό, τα μικρά παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα καθώς μπουσουλάνε στο χαλί και ακουμπούν στα έπιπλα, με αποτέλεσμα να έρχονται σε στενή επαφή με τις επιβλαβείς ουσίες του καπνού, ενώ έχουν τη συνήθεια να βάζουν στο στόμα τους ρούχα και υφάσματα που νωρίτερα είχε αγγίξει ο καπνιστής.

Ιδιαίτερα ανησυχητικά μάλιστα είναι τα πράγματα για τις μητέρες καπνίστριες. «Όταν είναι κοντά στο παιδί της, ακόμη και αν δεν καπνίζει τη στιγμή εκείνη, το εκθέτει στα τοξικά σωματίδια. Και σε περίπτωση που θηλάζει, όλες αυτές οι βλαβερές ουσίες μεταφέρονται στο μωρό μέσω του γάλακτος» τονίζει η ειδικός.

Διαβάστε ακόμα:
Ακόμη και το παθητικό κάπνισμα εθίζει!
http://www.vita.gr/html/ent/496/ent.7496.asp

Και το παθητικό κάπνισμα βλάπτει!
http://www.vita.gr/html/ent/414/ent.7414.asp

Για χαρούμενα μωρά, κόψτε το κάπνισμα
http://www.vita.gr/html/ent/471/ent.5471.asp