Ένα γονίδιο χρήσιμο για την καταπολέμηση του καρκίνου ανακάλυψαν βρετανοί επιστήμονες.

Πρόκειται για ένα γονίδιο-κλειδί, το E4bp4, το οποίο, σύμφωνα με τους ειδικούς του Imperial College του Λονδίνου, πυροδοτεί την παραγωγή αιμοσφαιρίων ικανών να πολεμήσουν και να «σκοτώσουν» τα καρκινικά κύτταρα.

Τα αιμοσφαίρια, γενικά, αποτελούν μέρος της φυσικής «πανοπλίας» του οργανισμού, η οποία μάς προστατεύει από διάφορες ασθένειες. Η παραγωγή, ωστόσο, περισσότερων αιμοσφαιρίων θα μπορούσε να ενισχύσει τις άμυνές μας, έχοντας ως αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερη προστασία.

Το γονίδιο E4bp4, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, προκαλεί τη μετατροπή απλών βλαστικών κυττάρων σε αιμοσφαίρια-δολοφόνους.

«Γνωρίζαμε πολύ λίγα πράγματα για το πώς λειτουργούν και από πού προέρχονταν αυτά τα κύτταρα. Πέσαμε πάνω τους ερευνώντας την παιδική λευχαιμία. Πιστεύαμε ότι το συγκεκριμένο γονίδιο είχε σχέση με αυτήν, όμως, όπως φάνηκε στην πορεία, δεν είχε. Ανακαλύψαμε, ωστόσο, ότι έπαιζε σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα», αναφέρει ο ερευνητής δρ. Χιου Μπρέιντι.

Οι δοκιμές των επιστημόνων πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια, τα οποία οι ειδικοί τροποποίησαν γενετικά.

Όπως δημοσιεύει η επιθεώρηση «Nature Immonology», ο ρόλος του γονιδίου στην παραγωγή αυτών των αιμοσφαιρίων ήταν καθοριστικός για την αντιμετώπιση ιών, βακτηρίων, όπως επίσης και καρκίνων.

Διαβάστε ακόμα:
Γονιδιακή η θεραπεία της κυστικής ίνωσης
http://www.vita.gr/html/ent/527/ent.8527.asp

Καρκίνος: Ελπίδες… νέας γενιάς
http://www.vita.gr/html/ent/153/ent.8153.asp

Θα προλαμβάνεται ο καρκίνος με ένα εμβόλιο;
http://www.vita.gr/html/ent/319/ent.1319.asp