Ανησυχούν οι βρετανοί γονείς για τον εμβολιασμό των παιδιών τους με το πανδημικό εμβόλιο, καθώς θα χορηγείται ταυτόχρονα με τα συνήθη παιδικά εμβόλια.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, θα χορηγείται παράλληλα με τα υπόλοιπα παιδικά εμβόλια, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν διεξαχθεί ακόμη κλινικές δοκιμές που να επιβεβαιώνουν ότι ο συνδυασμός τους είναι ασφαλής.

Οι ειδικοί της βρετανικής κυβέρνησης τόνισαν ότι παιδικά εμβόλια όπως εκείνα κατά της ιλαράς, των μαγουλάδων, της ερυθράς, της μηνιγγίτιδας C, της διφθερίτιδας, του κοκκίτη, της πολιομυελίτιδας, κ.ά. μπορούν να χορηγούνται μαζί με το νέο εμβόλιο κατά του ιού Η1Ν1 σε παιδιά άνω των έξι μηνών κι αυτό γιατί δεν περιέχει ζωντανό ιό της γρίπης.

Το πρώτο κύμα μαζικού εμβολιασμού αναμένεται να ξεκινήσει στη Βρετανία μέσα στην επόμενη εβδομάδα, με τα παιδιά που πάσχουν από χρόνια προβλήματα υγείας, όπως π.χ. άσθμα και διαβήτη, να βρίσκονται πρώτα στη λίστα.

Την ίδια ώρα, αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η παράδοση του προκαθορισμένου αριθμού εμβολίων κατά του Η1Ν1 θα καθυστερήσει, επειδή χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για την επιβεβαίωση της ασφάλειάς τους.

Στις ΗΠΑ, από τις 30 Αυγούστου και έπειτα έχει καταγραφεί ο θάνατος 43 παιδιών, από τα οποία τα 38 είχαν διαγνωσθεί θετικά στην πανδημική γρίπη, ενώ τα μισά από αυτά ήταν από 12 έως 17 ετών.

«Πρόκειται για στοιχεία πραγματικά ανησυχητικά, καθώς κάποια από αυτά τα παιδιά ήταν απολύτως υγιή» αναφέρει η κ. Αν Σούσατ από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ.

«Δεν προσπερνούμε κανένα σημείο ως προς την ασφάλεια κατά την παραγωγή του εμβολίου ή τη δοκιμή του» τονίζει η ίδια.

Μέχρι στιγμής στις ΗΠΑ έχουν διατεθεί μόνο 11,4 εκ. δόσεις του νέου εμβολίου, ενώ ως το τέλος του μήνα οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι δόσεις θα φτάσουν τις 28-30 εκ. Και όλα αυτά την ώρα που οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για τουλάχιστον 40 εκ. δόσεις.


Διαβάστε ακόμα:
Μία δόση μόνο αρκεί
http://www.vita.gr/html/ent/172/ent.10172.asp

Ερωτηματικά για τo εμβόλιο της νέας γρίπης
http://www.vita.gr/html/ent/181/ent.10181.asp

Το εμβόλιο της εποχικής γρίπης προστατεύει και από τον Η1Ν1
http://www.vita.gr/html/ent/162/ent.10162.asp