Ένα μόνο γονίδιο μπορεί να μετατρέψει μια γυναίκα σε άνδρα, καθώς αποκαλύφθηκε ότι το φύλο δεν προσδιορίζεται μόνο από τα χρωμοσώματα Χ και Υ.

Οι ερευνητές του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας της Χαϊδελβέργης και του Εθνικού Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας της Βρετανίας, σε πειράματα που έκαναν σε ποντίκια, κατάφεραν να μετατρέψουν κύτταρα ωοθηκών σε κύτταρα όρχεων, απενεργοποιώντας ένα μόνο γονίδιο – το FoxL2, το οποίο εντοπίζεται και στα δύο φύλα. Μέχρι σήμερα η ακριβής του λειτουργία παρέμενε ασαφής, ήταν ωστόσο γνωστή η σημασία του για τα κύτταρα των ωοθηκών.

Προς μεγάλη τους έκπληξη λοιπόν, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι κλείνοντας τον «διακόπτη» του συγκεκριμένου γονιδίου τα θηλυκά γονίδια γίνονταν αρσενικά.

«Μείναμε κατάπληκτοι από τα αποτελέσματα», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης δρ. Ματίας Τράιερ.

«Περιμέναμε ότι τα ποντίκια θα σταματούσαν απλώς να παράγουν ωοκύτες – τα κύτταρα δηλαδή που όταν ωριμάσουν γίνονται ωάρια – αλλά αυτό που συνέβη ήταν πολύ διαφορετικό: τα κύτταρα που υποστηρίζουν την παραγωγή ωαρίων εμφάνισαν τα χαρακτηριστικά των κυττάρων που βοηθούν στην παραγωγή σπερματοζωαρίων», εξηγεί αναλυτικά ο ειδικός.

Όπως γράφει το επιστημονικό έντυπο «Cell», η ανακάλυψη αυτή αναμένεται να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τις διαταραχές σεξουαλικής ταυτότητας, όπως επίσης και το γιατί κάποιες γυναίκες μπαίνουν πιο γρήγορα στην εμμηνόπαυση από κάποιες άλλες.

Διαβάστε ακόμα:
Γυναίκα γεννιέσαι ή γίνεσαι;
http://www.vita.gr/html/ent/626/ent.8626.asp

Οι γκέι, οι λεσβίες και ο εγκέφαλος
http://www.vita.gr/html/ent/802/ent.6802.asp

Αλλαγή φύλου με λέιζερ!
http://www.vita.gr/html/ent/895/ent.5895.asp