Τον ακρωτηριασμό του ποδιού του γλίτωσε ένας ορειβάτης, χάρη σε μια πρωτοποριακή θεραπεία βλαστικών κυττάρων.

Ο κ. Άντριου Κεντ σε εξόρμηση με τον γιο του στο Εθνικό Πάρκο Λέικ Ντίστρικτ, τραυματίστηκε με αποτέλεσμα να σπάσει το πόδι του σε πέντε σημεία. Το χειρουργείο στο οποίο είχε υποβληθεί στη συνέχεια προς αποκατάσταση του σπασμένου οστού, απέτυχε. Η μόνη λύση πλέον, κατά τους ειδικούς, ήταν ο ακρωτηριασμός.

Βρετανοί ειδικοί λοιπόν, αποφάσισαν να εφαρμόσουν στον ταλαιπωρημένο άνδρα μια πρωτοποριακή θεραπεία βλαστικών κυττάρων, η οποία όπως αποδείχθηκε, μπορεί να φέρει επανάσταση στον τομέα της ορθοπεδικής χειρουργικής.

Με τη βοήθεια βλαστικών κυττάρων που προέρχονταν από το νωτιαίο μυελό του ίδιου του ασθενούς, οι ειδικοί κατάφεραν να αποκαταστήσουν πλήρως το κάταγμα στο πόδι του με αποτέλεσμα ο άνδρας να αποφύγει τον ακρωτηριασμό.

«Είμαι πολύ ευχαριστημένος με την εξέλιξη των πραγμάτων», δηλώνει ενθουσιασμένος ο μεσήλικας άνδρας.

Σύμφωνα με τον ορθοπεδικό χειρουργό δρ. Ανάν Σέτι, η αποτελεσματικότητα της θεραπείας οφείλεται σε ένα ειδικό κοκτέιλ, το οποίο αποτελείται από τα βλαστικά κύτταρα του ασθενούς και από ένα νέο τζελ κολλαγόνου, με το οποίο καλύφθηκαν τα σημεία των καταγμάτων. Το πόδι του κ. Κεντ στην πορεία τοποθετήθηκε σε έναν μεταλλικό «σκελετό», ο οποίος «έσπρωξε» και πάλι τα οστά στη θέση τους.

Οι ειδικοί αφαίρεσαν τον σκελετό στις αρχές Δεκεμβρίου, έξι μήνες μετά την υποβολή του ασθενούς στην «θαυματουργή» θεραπεία βλαστοκυττάρων.

«Η συγκεκριμένη τεχνική είναι εξαιρετική. Ο κ. Κεντ δεν θα μπορεί να τρέξει για περίπου έναν χρόνο, όμως πιστεύουμε ότι μετά από 18 μήνες τα κόκαλα θα έχουν αποκατασταθεί πλήρως. Είμαι σίγουρος ότι αμέσως μετά από αυτό, ο ίδιος θα είναι και πάλι έτοιμος να πάει για ορειβασία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δρ. Σέτι.

Διαβάστε ακόμα:
Βλαστοκύτταρα για τον κερατοειδή
http://www.vita.gr/html/ent/580/ent.10580.asp

Βλαστοκύτταρα αντί για επέμβαση στο ισχίο
http://www.vita.gr/html/ent/948/ent.9948.asp

Ένα βήμα πιο κοντά στην κυτταρική θεραπεία
http://www.vita.gr/html/ent/617/ent.4617.asp