Ένα χαπάκι ντομάτας την ημέρα ρυτίδες αλλά και θρομβώσεις κάνει πέρα!

Αυτό τουλάχιστον δείχνουν οι κλινικές μελέτες δύο νέων προϊόντων που βασίζονται στις ευεργετικές ουσίες του ζουμερού καρπού.

Το νέο χάπι Inneov Fermeté που ανέπτυξαν οι ειδικοί των κολοσσιαίων εταιρειών Nestlé και L’Oréal, υπόσχεται νεανική εμφάνιση, καθώς χάρη στις ευεργετικές ουσίες της ντομάτας που περιέχει, έχει την ικανότητα να «σιδερώνει» τις ρυτίδες.

Το «φυσικό» αντιρυτιδικό φάρμακο δρα ενεργοποιώντας τους μηχανισμούς αναγέννησης των δερματικών κυττάρων και προστασίας των παλαιότερων ώστε να μην υποστούν βλάβες.

Πίσω από τη συγκεκριμένη δράση, όπως αναφέρουν οι επινοητές του, κρύβεται ο συνδυασμός του λυκοπενίου της ντομάτας με τη βιταμίνη C και τις ισοφλαβόνες των φασολιών σόγιας.

Κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών, φάνηκε ότι η λήψη ενός χαπιού την ημέρα ήταν αρκετή για να επιβραδύνει σημαντικά την διαδικασία της γήρανσης, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί δοκίμασαν το χάπι σε δύο ομάδες εθελοντριών: η μια αποτελούνταν από 90 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ηλικίας από 51 έως 69 ετών, ενώ η δεύτερη από 70 γυναίκες μέσης ηλικίας 45 ετών. Και στις δύο περιπτώσεις δημιουργήθηκαν δύο υπο-ομάδες στις οποίες κάποιες γυναίκες λάμβαναν το «θαυματουργό» χάπι και κάποιες άλλες πλασέμπο (χάπι χωρίς καμία δραστική ουσία).

Έξι μήνες αργότερα, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έπαιρναν το πραγματικό χάπι εμφάνιζαν κατά 8,7% μεγαλύτερη ελαστικότητα στο δέρμα τους συγκριτικά με τις υπόλοιπες.

Η διάθεση του «κόκκινου» χαπιού έχει ήδη ξεκινήσει σε Ευρώπη και Νότια Αμερική και η συσκευασία των 10 ημερών στοιχίζει περί τα 28 ευρώ.

Από την άλλη, μια ομάδα βρετανών ειδικών από το Ινστιτούτο Rowett στο Αμπερντίν ανακάλυψε ότι το φυσικό τζελ που περιέχεται στο εσωτερικό των σπόρων της ντομάτας μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς κυκλοφορικού συστήματος, προστατεύοντας έτσι από τη δημιουργία θρομβώσεων.

Το τζελ, όπως υποστηρίζουν, είναι άχρωμο και άοσμο γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορούσε να προστίθεται στα τρόφιμα χωρίς να αλλοιώνει τη γεύση ή το άρωμά τους.

Η πρωτότυπη πατέντα με την ονομασία «Fruitflow» έχει ήδη εγκριθεί από τους ειδικούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι οποίοι βεβαίωσαν ότι το εν λόγω προϊόν πράγματι βελτιώνει το κυκλοφορικό.

Μέχρι σήμερα, στην προσπάθειά τους να βελτιώσουν την κυκλοφορία του αίματός τους πολλοί άνθρωποι λάμβαναν ασπιρίνη, η οποία όμως συχνά συνοδεύεται από δυσάρεστες παρενέργειες όπως π.χ. γαστρορραγία ή έλκη.

«Ως τώρα, δεν έχουμε παρατηρήσει καμία παρενέργεια που να σχετίζεται με το Fruitflow» αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Ασίμ Ντούτα-Ρόι, ο οποίος έκανε τη σημαντική ανακάλυψη.

Διαβάστε ακόμα:
Στο μικροσκόπιο… η ντομάτα
http://www.vita.gr/html/ent/087/ent.7087.asp

Χάπι για την καρδιά από συστατικό της ντομάτας
http://www.vita.gr/html/ent/290/ent.9290.asp

Όχι στην ασπιρίνη μαζί με εμβόλια
http://www.vita.gr/html/ent/508/ent.10508.asp