Η υπερβολική κατανάλωση ουίσκι προκαλεί χειρότερο hangover σε σχέση με τη βότκα, εκτιμά νέα αμερικανική μελέτη.

Όπως γράφει το επιστημονικό έντυπο «Alcoholism: Clinical and Experimental Research», οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Μπράουν με επικεφαλής την καθηγήτρια Νταμάρις Ρόζεναου κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η διαφορά αυτή ίσως οφείλεται στις οργανικές ουσίες που δημιουργούνται κατά τη ζύμωση των ποτών. Όσο περισσότερες τέτοιες ουσίες περιέχει ένα ποτό, τόσο χειρότερο hangover προκαλεί.

«Ενώ το αλκοόλ από μόνο του είναι αρκετό ώστε να κάνει όσους έχουν καταναλώσει ποτά να αισθάνονται άρρωστοι την επόμενη μέρα, αυτές οι φυσικές τοξικές ουσίες μπορούν να οδηγήσουν σε ακόμη χειρότερη αντίδραση του οργανισμού» βεβαιώνει η ειδικός.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα πιο σκουρόχρωμα ποτά όπως π.χ. το κόκκινο κρασί ή το ουίσκι, περιέχουν περισσότερες από αυτές τις ουσίες. Το μπέρμπον μάλιστα εκτιμάται ότι έχει 37 φορές μεγαλύτερη περιεκτικότητα από τη βότκα στις ουσίες που ευθύνονται για το «βαρύ» hangover.

Οι επιστήμονες δοκίμασαν τη θεωρία τους σε μια ομάδα 100 εθελοντών οι οποίοι είχαν πιει βότκα, μπέρμπον, αμερικανικό ουίσκι από καλαμπόκι ή ποτό πλασέμπο και την επόμενη μέρα βίωναν τα δυσάρεστα επακόλουθα των πράξεών τους.

Οι ειδικοί μελέτησαν κατά πόσο οι συμμετέχοντες που το είχαν «τσούξει» λίγο παραπάνω, μπορούσαν να συγκεντρωθούν στη δουλειά τους.

Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι όσοι είχαν πιει ουίσκι δήλωναν ότι έχουν χειρότερα συμπτώματα hangover, όπως π.χ. δίψα, κόπωση, πονοκέφαλο, ναυτία, σε σχέση με όσους είχαν πιει μόνο βότκα.

«Τα επίπεδα του αλκοόλ στο ποτό αύξαναν τη βαρύτητα του hangover το επόμενο πρωί. Ωστόσο το μπέρμπον έδειξε να προκαλεί ακόμη χειρότερα συμπτώματα από τη βότκα» αναφέρει η κ. Ρόζεναου.

Όλες οι κατηγορίες ποτών, όπως είδαν οι ειδικοί, προκαλούσαν τον ίδιο βαθμό δυσκολίας στη συγκέντρωση των εθελοντών στην εργασία τους, ενώ ευθύνονταν επίσης για προβλήματα ύπνου

Διαβάστε ακόμα:
Ποια ποτά δημιουργούν το χειρότερο hangover;
http://www.vita.gr/html/ent/281/ent.1281.asp

Γλυκιά ζάλη, χωρίς hangover
http://www.vita.gr/html/ent/388/ent.1388.asp

Μην οδηγείτε αν ήπιατε χθες
http://www.vita.gr/html/ent/077/ent.8077.asp