Φάρμακα τα οποία χορηγούνται ενάντια στην ελονοσία θα μπορούσαν να βοηθήσουν αποτελεσματικά και άτομα που πάσχουν από λύκο, επισημαίνει νέα μελέτη.

Όπως αναφέρει το επιστημονικό έντυπο «Arthritis and Rheumatism», οι ειδικοί του νοσοκομείου Hospital Provincial de Rosario στην Αργεντινή ανακάλυψαν ότι τα φάρμακα κατά της ελονοσίας θα μπορούσαν να περιορίσουν τις βλάβες που προκαλεί ο λύκος.

Ο λύκος είναι αυτοάνοσο, χρόνιο νόσημα που εκδηλώνεται με εξανθήματα στο δέρμα ή και αρθρίτιδα, ενώ μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε βλάβες στους νεφρούς, στην καρδιά, στους πνεύμονες και στον εγκέφαλο.

Οι ειδικοί εξέτασαν συνολικά τις περιπτώσεις 1.500 ασθενών από 9 χώρες που έπασχαν από λύκο, οι οποίοι παρέμειναν υπό στενή παρακολούθηση για ένα διάστημα τεσσεράμισι ετών. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι, κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου διαστήματος, περίπου το 12% των ασθενών που δεν λάμβαναν τα εν λόγω φάρμακα απεβίωσαν, συγκριτικά με το μόλις 4% όσων τα λάμβαναν.

Η διαφορά μάλιστα, έδειξε να είναι ακόμη μεγαλύτερη μεταξύ των ασθενών που λάμβαναν τα φάρμακα για περισσότερο από δύο χρόνια.

Σε γενικές γραμμές, οι επιστήμονες είδαν ότι η λήψη φαρμάκων κατά της ελονοσίας περιόριζε τις πιθανότητες θανάτου κατά 40%.

«Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, δείχνουν ότι η λήψη φαρμάκων κατά της ελονοσίας θα πρέπει να γίνεται από όλους τους ασθενείς που πάσχουν από λύκο, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα της κατάστασής τους», συμπεραίνουν οι ειδικοί.

Διαβάστε ακόμα:
Αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της ελονοσίας
http://www.vita.gr/html/ent/107/ent.8107.asp

Φάρμακο κατά του λύκου
http://www.vita.gr/html/ent/769/ent.9769.asp