Με τη βοήθεια μιας καινοτόμου τεχνικής, μια βρετανίδα υποβλήθηκε, για πρώτη φορά παγκοσμίως, σε επιτυχή μεταμόσχευση νεφρού από μη συμβατό δότη.

Ο λόγος για την Μαξίν Μπαθ, ηλικίας 41 ετών, η οποία δέχθηκε τελικώς με επιτυχία μεταμόσχευση νεφρού με μόσχευμα που έλαβε από τη μικρότερη αδερφή της, Μισέλ Τίτμους.

Η γυναίκα είχε κρατηθεί στη ζωή μέσω περιτοναϊκής διάλυσης, καθώς κανένα από τα μέλη της οικογένειάς της δεν ήταν συμβατός δότης.

Ωστόσο, με τη βοήθεια μιας πρωτοποριακής μεθόδου ψυχρής διήθησης (cryofiltration), οι ειδικοί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Κόνβεντρι της Βρετανίας κατάφεραν να απομακρύνουν τα μόρια του ανοσοποιητικού και τις πρωτεΐνες του μοσχεύματος που ευθύνονται για την απόρριψή του.

Η απόρριψη του μοσχεύματος συμβαίνει όταν ο οργανισμός το θεωρεί ξένο, με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιδρά και να μην το δέχεται.

Η βρετανίδα ζούσε τα τελευταία 15 χρόνια με νεφρική ανεπάρκεια, ωστόσο, μετά την υποβολή της σε αυτή την τεχνική τον περασμένο Νοέμβριο, η ίδια δηλώνει αναγεννημένη: «Νιώθω ήδη υγιέστερη. Περιμένω πώς και πώς να απολαύσω φαγητό που μέχρι τώρα δεν μπορούσα να φάω, όπως π.χ. ξηρούς καρπούς και σοκολάτα».

Διαβάστε ακόμα:
Nέα εποχή στις μεταμοσχεύσεις
http://www.vita.gr/html/ent/969/ent.7969.asp

Νέα δεδομένα για επιτυχείς μεταμοσχεύσεις
http://www.vita.gr/html/ent/996/ent.6996.asp

Νεφρά: Καθαρίστε τα… φίλτρα σας
http://www.vita.gr/html/ent/621/ent.8621.asp