Ένα απλό τεστ αίματος θα ανιχνεύει τον καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές.

Τα ελπιδοφόρα νέα έρχονται από τους ειδικούς της εταιρείας Βιοϊατρικής «Chronix Biomedical» με έδρα το Σαν Χοσέ, στην Καλιφόρνια.

Όπως γράφει το επιστημονικό έντυπο «Molecular Cancer Research», τα αποτελέσματα των πρώτων μελετών έδειξαν ότι το πειραματικό τεστ μπόρεσε να ανιχνεύσει το 70% των περιπτώσεων ασθενών που έπασχαν από τη νόσο και απάλλαξε με απόλυτη ακρίβεια τις γυναίκες που τελικά δεν έπασχαν από καρκίνο του μαστού.

Παρά το γεγονός ότι το τεστ στην παρούσα φάση δεν μπορεί ακόμη να περάσει στη μαζική παραγωγή, οι ειδικοί τονίζουν ότι ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία μιας νέας διαγνωστικής προσέγγισης ακριβείας.

«Το νέο τεστ βασίζεται στην ανίχνευση των μοναδικών «αποτυπωμάτων» του DNA κυττάρων που πεθαίνουν ή έχουν ήδη πεθάνει», αναφέρει ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, κ. Χάουαρντ Ούρνοβιτς.

Προκειμένου κάτι τέτοιο να γίνει εφικτό, οι ερευνητές προχώρησαν στην αποκωδικοποίηση ολόκληρου του γονιδιώματος 26 ασθενών με καρκίνο του μαστού, αλλά και 67 υγιών γυναικών.

«Σε περίπτωση που ένα κύτταρο του μαστού τραυματιστεί, ‘υπερ-εκφράζει’ τα γονίδια που χαρακτηρίζουν την ακριβή του ταυτότητα», εξηγεί ο Ούρνοβιτς.

Άρα, κατά τα λεγόμενά του, εάν μια ασθενής εμφανίζει επιπλέον DNA κυττάρων του μαστού που πεθαίνουν, τότε αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτεί ότι υπάρχει κάτι που προκαλεί το θάνατό τους.

«Η μελέτη αυτή αποτελεί μια νέα προσέγγιση στη διάγνωση του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο, όταν δηλαδή οι θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές», συμπληρώνει ο δρ. William Mitchel από την Ιατρική Σχολή «Vanderbilt» στο Τενεσί.

Επιπλέον, εκτός από τη διάγνωση που θα επιτυγχάνεται πριν εκδηλωθούν συμπτώματα, το νέο τεστ θα δώσει τη δυνατότητα στους επιστήμονες να εξατομικεύουν τη θεραπεία για κάθε ασθενή, ανάλογα με τις βλάβες που θα εντοπίζονται.

Το μειονέκτημα της πειραματικής μεθόδου είναι το υψηλό της κόστος, που τώρα ανέρχεται σε μερικές χιλιάδες ευρώ για κάθε γονιδιακή ανάλυση. Ωστόσο αρκετές εταιρίες εργάζονται για την ταχύτερη αποκωδικοποίηση των γονιδίων, γεγονός που αναμένεται να μειώσει το κόστος.

Διαβάστε ακόμα:
Τεστ στο σπίτι
http://www.vita.gr/html/ent/045/ent.10045.asp

Νέα διαγνωστικά τεστ κατά του καρκίνου
http://www.vita.gr/html/ent/025/ent.10025.asp

11 +1 πράγματα που δεν ξέρουν οι γυναίκες για τον καρκίνο του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/046/ent.6046.asp