Σε όλο τον κόσμο μόνο το 29% των ερευνητών είναι γυναίκες και από τα 540 βραβεία Νόμπελ που έχουν απονεμηθεί για επιστημονικά επιτεύγματα, μόνο 16 απονεμήθηκαν σε γυναίκες, δηλαδή το 2,9%.

Η L’OREAL και η UNESCO συνεργάζονται διεθνώς εδώ και δώδεκα χρόνια (και στην Ελλάδα τα τελευταία 5) για να προάγουν το ρόλο των γυναικών στην Επιστήμη. Μέχρι σήμερα έχουν αναγνωρίσει παγκοσμίως περισσότερες από 900 γυναίκες – επιστήμονες από τις πέντε ηπείρους.

Στις 22 Νοεμβρίου σε μια τελετή στη Γεννάδειο Σχολή Κλασσικών Σπουδών παρουσία ενός μεγάλου κοινού από εκπροσώπους της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και της Πολιτείας η L’OREAL Hellas και η Ελληνική Επιτροπή για την UNESCO επικύρωσαν την πενταετή συνεργασία τους ανακοινώνοντας τις δικαιούχους των «Ελληνικών Βραβείων 2010 L’OREAL- UNESCO για τις γυναίκες στην Επιστήμη». Στις μέχρι σήμερα 11 βραβευμένες με τα «Ελληνικά Βραβεία L’OREAL- UNESCO» προστίθενται τρεις νεαρές διακεκριμένες ερευνήτριες. H Δρ. Ελένη Μακαρώνα ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μικροηλεκτρονικής του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», η Δρ. Χριστίνα Πιπέρη επίκουρη Καθηγήτρια στο Εργαστήριο Βιολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και η Δρ. Γεωργία Σαλαντή Λέκτορας στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

«Οι γυναίκες εξακολουθούν να αποτελούν μόλις το ένα τέταρτο των ερευνητών παγκοσμίως και είναι πολύ λίγες αυτές που δραστηριοποιούνται στα επίπεδα λήψης αποφάσεων ή καθορίζουν τα ερευνητικά προγράμματα. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να προβάλλονται μέσω της συνεργασίας L’OREAL- UNESCO» δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κρίσης καθηγητής κ. Νίκος Χατζηχρηστίδης, ενώ η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κ. Αικατερίνη Τζιτζικώστα συμπλήρωσε: «Οι βραβευμένες αποτελούν έξοχα πρότυπα για μια νέα γενιά γυναικών επιστημόνων μια γενιά που θα παίξει ρόλο στην προαγωγή της Επιστήμης και θα βελτιώσει την επιρροή των γυναικών στην Επιστήμη.»

· Η βραβευμένη για τις φυσικές επιστήμες Δρ. Ελένη Μακαρώνα αποφοίτησε από το Τμήμα Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1998 και έλαβε το μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης και το διδακτορικό της στην Φυσική από το Πανεπιστήμιο Brown (Η.Π.Α.) το 2000 και το 2004 αντίστοιχα. Από το Δεκέμβριο του 2005 είναι συνεργαζόμενη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μικροηλεκτρονικής του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος». Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την εφαρμογή της μικροτεχνολογίας και της νανοτεχνολογίας για την ανάπτυξη καινοτόμων διατάξεων όπως έξυπνοι αισθητήρες για τη διάγνωση ασθενειών και την ανίχνευση επικίνδυνων ουσιών, νανογεννήτριες που συλλέγουν ενέργεια από το περιβάλλον με σκοπό την αντικατάσταση των μπαταριών, αλλά και την ανάπτυξη νέων εναλλακτικών τεχνολογιών. Είναι κάτοχος 5 διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και κριτής σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Είναι παντρεμένη και μητέρα δυο παιδιών.

· Η βραβευμένη για τις Βιοεπιστήμες Δρ. Χριστίνα Πιπέρη είναι πτυχιούχος Ιατρικής Βιοχημείας του Πανεπιστημίου του Surrey (Μεγάλη Βρετανία) και διδάκτωρ του Τμήματος Παθολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (Μεγάλης Βρετανίας). Έλαβε την υποτροφία Gordon Piller Studentship από τον οργανισμό Leukaemia Research Fund και πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στο τμήμα Ιατρικής Βιοχημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Νανσύ, Γαλλίας (2005). Σήμερα εργάζεται ως επίκουρη Καθηγήτρια στο Εργαστήριο Βιολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα έτη 2008-2010 έχει τιμηθεί με βραβεία από την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρία για το ερευνητικό της έργο στη μοριακή βάση του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών. Στόχος της έρευνάς της είναι η διερεύνηση των ενδοκυττάριων μηχανισμών δράσης των τελικών προϊόντων γλυκοζυλίωσης σε μεταβολικά νοσήματα όπως το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών και ο σακχαρώδη διαβήτης τύπου 2. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών.

· Η βραβευμένη για τις Βιοεπιστήμες Δρ. Γεωργία Σαλαντή είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών (1999). Έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στη Βιοστατική και Επιδημιολογία από το Πανεπιστήμιο Βρυξελλών (2000) και είναι διδάκτωρ του Τμήματος Μαθηματικών, Επιστήμης Υπολογιστών και Στατιστικής του Πανεπιστημίου του Μονάχου (2003). Σήμερα εργάζεται ως Λέκτορας στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η έρευνά της αφορά στην ανάπτυξη πρωτοποριακών στατιστικών μοντέλων για την σύνθεση πληροφορίας από ιατρικά πειράματα και στη μεθοδολογία σύγκρισης, αξιολόγησης και ιεράρχησης της αποτελεσματικότητας των ιατρικών παρεμβάσεων. Η πρόσφατη ερευνητική δραστηριότητά της σε μοντέλα μετά-ανάλυσης για τη σύγκριση της αποτελεσματικότητας πολλαπλών φαρμακευτικών αγωγών χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Δρ. Γεωργία Σαλαντή είναι παντρεμένη.