Η νέα γρίπη Η1Ν1 έκανε και φέτος την εμφάνισή της με πολύ λιγότερα όμως κρούσματα.

Ο ήπιος φετινός χειμώνας είχε ως αποτέλεσμα να μην έχουμε την έξαρση κρουσμάτων γρίπης που είχαμε πέρσι και πρόπερσι κατά τους πρώτους χειμερινούς μήνες. Φαίνεται, όμως, ότι με το που ξανάνοιξαν τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία, σε συνδυασμό με το χειμωνιάτικο καιρό που επικράτησε το τελευταίο διάστημα, άρχισε να μεταδίδεται και στην Ελλάδα η νέα γρίπη, που μήνες τώρα κυκλοφορεί στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Τα επιβεβαιωμένα σοβαρά κρούσματα του στελέχους Η1Ν1, με τους ασθενείς να έχουν χρειαστεί νοσηλεία σε εντατική μονάδα, έφτασαν σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων τα 37. Από αυτά, τα 6 δυστυχώς είχαν μοιραία κατάληξη. Υπενθυμίζουμε ότι την ίδια εποχή πέρσι, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2010, τα θανατηφόρα κρούσματα στη χώρα μας είχαν φτάσει τα 82, ενώ το σύνολο των κρουσμάτων είχε υπολογιστεί στις 15.954.

Οι αριθμοί των σοβαρών περιστατικών πέρσι και φέτος θεωρούνται από το υπουργείο Υγείας ότι «κυμαίνονται στο πλαίσιο του αναμενομένου» και οι αρμόδιοι δηλώνουν ότι δεν υπάρχει ζήτημα πανδημίας. Εντούτοις, το υπουργείο Υγείας, επειδή φέτος ο κόσμος (αλλά και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό) δεν εμβολιάστηκε στα υψηλά ποσοστά που είχε εμβολιαστεί πέρσι, συνιστά σε όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή εργάζονται σε νοσοκομεία και δεν εμβολιάστηκαν το Σεπτέμβριο, να εμβολιαστούν έστω και τώρα.

Υπενθυμίζουμε ότι η καλύτερη άμυνα στις ιώσεις του αναπνευστικού, της γρίπης συμπεριλαμβανομένης, είναι:

*Το συχνό πλύσιμο των χεριών.

αποφυγή του περιττού συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους που δεν αερίζονται καλά.

τήρηση αποστάσεων (γύρω στα 1,5-2 μέτρα) από άτομα που βλέπουμε να νοσούν, να βήχουν ή να φτερνίζονται (π.χ. στο Μετρό ή στα μέσα μαζικής μεταφοράς).

Αν κάποιος νοσήσει από γρίπη και ανήκει σε ευπαθή ομάδα (π.χ. πάσχει από χρόνιο νόσημα), το υπουργείο Υγείας συνιστά στους γιατρούς να του χορηγούν αντιιικά σκευάσματα άμεσα και να μην περιμένουν την εργαστηριακή επιβεβαίωση ότι πρόκειται για το στέλεχος Η1Ν1.