Με μια απλή εξέταση αίματος θα μπορούμε να γνωρίζουμε τον κίνδυνο να εκδηλώσουμε διαβήτη ακόμα και 10 χρόνια νωρίτερα από την εκδήλωση της πάθησης. Το διαβεβαιώνουν αμερικανοί ερευνητές που διαπίστωσαν ότι, εξετάζοντας 5 αμινοξέα του οργανισμού, μπορούμε να προβλέψουμε ποιοι θα εκδηλώσουν διαβήτη. Η έρευνά τους αφορούσε το διαβήτη Τύπου ΙΙ ή των ενηλίκων και όχι τον Τύπου Ι ή νεανικό.

Η έρευνα κράτησε 12 χρόνια και προέρχεται από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Δημοσιεύεται στο ειδικό ιατρικό έντυπο «Nature Medicine», στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι εκείνοι που έχουν τα υψηλότερα επίπεδα των αμινοξέων αυτών αντιμετωπίζουν πενταπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν αργότερα διαβήτη.

Για να καταλήξουν στους πιο αξιόπιστους δείκτες, οι ειδικοί διερεύνησαν συνολικά 61 μεταβολίτες που πιθανόν σχετίζονται με την εκδήλωση της συγκεκριμένης ασθένειας.

Εντούτοις, επειδή η έρευνά τους αφορούσε μόνο 300 άτομα, οι ειδικοί θέλουν να ελέγξουν τα αποτελέσματά τους σε μεγαλύτερο αριθμό εθελοντών, ώστε να ανακοινώσουν με σιγουριά αν αυτά τα 5 αμινοξέα που βρήκαν «δείχνουν» όντως διαβήτη ή όχι.