Εάν οι Φαραώ ζούσαν σήμερα, πιθανότατα θα χρειάζονταν by-pass. Αυτή την ενδιαφέρουσα παρατήρηση έκαναν οι ειδικοί που συμμετέχουν στην έρευνα Horus, στο πλαίσιο της οποίας 52 αιγυπτιακές μούμιες έχουν «σαρωθεί» με τη βοήθεια της τεχνολογίας προκειμένου να ελεγχθούν οι αρτηρίες τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αρτηριοσκλήρυνση ήταν κοινό φαινόμενο στους αιγύπτιους ευγενείς μέσης ηλικίας. Στις μισές μούμιες που εξετάστηκαν βρέθηκαν ίχνη εναπόθεσης ασβεστίου στα αγγεία τους, γεγονός που αποτελεί δείγμα αρτηριοσκλήρυνσης. Επίσης, σε 3 μούμιες παρατηρήθηκε στένωση των στεφανιαίων αρτηριών. Η μία μούμια ήταν η πριγκίπισσα Ahmose Meryet Amon, η οποία πέθανε στην ηλικία των 40 περίπου. «Σήμερα, θα χρειαζόταν by-pass», δήλωσε ο δρ. Gregory S. Thomas από το Πανεπιστήμιο της California, ένας από τους επικεφαλής της μελέτης.

Σύμφωνα πάντως με τον ίδιο, καθώς και με το συνεργάτη του δρ. Adel Allam από το Πανεπιστήμιο «Al Azhar» του Καΐρου, οι πιθανές εξηγήσεις γι’ αυτό το φαινόμενο είναι αρκετές. Ίσως να έπαιξαν ρόλο η κληρονομικότητα ή οι λοιμώξεις από παράσιτα, που ήταν συνηθισμένες στην αρχαία Αίγυπτο και μπορούν να προσβάλλουν τα αγγεία της καρδιάς. Υπάρχει όμως και η πιθανότητα οι ευγενείς να μην τρέφονταν τόσο υγιεινά και ισορροπημένα όσο ο κοινός λαός, καταναλώνοντας άφθονο κρέας και τρόφιμα συντηρημένα με αλάτι.