Από τη Στύλια Καραντζή, σεφ-ζαχαροπλάστη και καθηγήτρια Ζαχαροπλαστικής Τέχνης.

Οι διακοπές τελειώνουν, τα σχολεία ετοιμάζονται να ξεκινήσουν και ο κάθε κατεργάρης να επιστρέψει στον πάγκο του… Τα παιδιά μας έκαναν πολλά μπάνια και σίγουρα έφαγαν πολλά παγωτά. Παρ’ όλα αυτά δεν παύουν να ζητάνε καθημερινά κάτι γλυκό. Για να αποφύγουμε τα όσα επιβαρημένα θα αγοράσουμε απ’ έξω μπορούμε να επιλέξουμε κάποια από τις προτάσεις που ακολουθούν και αν μπορούμε να παρασκευάσουμε κιόλας το γλυκό μαζί με το παιδί μας.

Ας έχουμε λοιπόν υπόψη μας λοιπόν μερικές υγιεινές και ενδιαφέρουσες προτάσεις:

*Γιαούρτι στο οποίο μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε ξηρούς καρπούς, κομμάτια φρέσκων φρούτων, σπιτική μαρμελάδα, μέλι, γλυκό του κουταλιού ή τριμμένη φρυγανιά.

*Μια φρουτοσαλάτα με ποικιλία φρούτων μέλι, κανέλα και ξηρούς καρπούς

*Μία μερίδα σιμιγδαλένιο χαλβά (που μπορούμε μάλιστα να τον παρασκευάσουμε εύκολα μόνοι μας) ή ένα κομμάτι σπιτικό κέικ ή 2 με 3 κουλουράκια ή μπισκότα ή ένα ζελέ (π.χ. με κομμάτια φρέσκων φρούτων) ή ένα πιατάκι γλυκό του κουταλιού ή ένα παστέλι ή ένα φρουτοχυμό ή ένα μιλκ σέικ ή μία σοκολάτα ρόφημα (κακάο με γάλα) ή ένα ρυζόγαλο.

*Μπανάνα ή φράουλες που θα τις έχουμε βουτήξει σε ζεστή σοκολάτα. Καθαρίζουμε την μπανάνα, την κόβουμε στη μέση και την πασπαλίζουμε με λίγο λεμόνι για να μη μαυρίσει. Πλένουμε τις φράουλες, τις κόβουμε σε σχήμα σταυρού (κόψιμο τριαντάφυλλο) ξεκινώντας από το κάτω μέρος και χωρίς να φτάσουμε μέχρι το κοτσάνι (ώστε να μοιάζουν με λουλούδια). Στη συνέχεια τις βουτάμε σε κουβερτούρα που έχει λιώσει σε μπεν μαρί (με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να βουτήξουμε στη λιωμένη σοκολάτα ξηρούς καρπούς). Έπειτα τις ακουμπάμε σε αντικολλητική λαδόκολλα και αφού κρυώσουν λίγο τις βάζουμε στο ψυγείο. Στην μπανάνα, αν βάλουμε σοκολατένια καραμελάκια στο πάνω μέρος της (για μάτια, μύτη, στόμα) μπορούμε να φτιάξουμε ένα πρόσωπο.

*Σπιτικά μπισκότα.

Θα χρειαστούμε: 250 γρ. βούτυρο, 125 γρ. ζάχαρη άχνη, 2 αυγά, μία δόση / πρέζα βανίλια, μισό κουταλάκι μπέικιν πάουντερ και περίπου 500 γρ. αλεύρι (μαλακό ή για όλες τις χρήσεις). Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο (αφού το έχουμε αφήσει προηγουμένως να μαλακώσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος) μαζί με τη βανίλια και την άχνη μέχρι το μείγμα να αφρατώσει. Έπειτα, προσθέτουμε στο μείγμα τα αυγά ένα ένα. Κοσκινίζουμε την μπέικιν πάουντερ μαζί με το αλεύρι και το προσθέτουμε στο μείγμα του βουτύρου και το ανακατεύουμε με το χέρι.

Μπορούμε να αγοράσουμε μικρές φόρμες με τη βοήθεια των οποίων θα κόψουμε τη ζύμη σε σχήμα δέντρου, καμπανούλας, μπαστουνιού, αστεριού κλπ.

Επίσης, μπορούμε να φτιάξουμε γλάσσο για να αλείψουμε τα μπισκότα μας. Ως εξής: Σε ένα μπολ βάζουμε ζάχαρη άχνη και προσθέτουμε σιγά σιγά και ανακατεύοντας συνέχεια ασπράδι αυγού και χυμό λεμόνι με στόχο να γίνει το μείγμα κολλώδες και σχεδόν στερεό (αν ρίξουμε εξ’ αρχής πάρα πολύ ασπράδι το μείγμα θα γίνει πολύ υδαρές). Μπορούμε να χρωματίσουμε το γλάσσο. Ένα ενδεχόμενο είναι να προμηθευτούμε χρώματα ζαχαροπλαστικής που κυκλοφορούν στο εμπόριο (π.χ. σε μεγάλα σούπερ μάρκετ) και να ρίξουμε μία – δύο σταγόνες από το καθένα στο γλάσσο μας κάθε φορά ανάλογα με το χρώμα που θέλουμε να του δώσουμε. Ένας άλλος τρόπος για να χρωματίσουμε – φυσικά αυτή τη φορά – το γλάσσο και όχι μόνο (μπορούμε επίσης να χρωματίσουμε τις κρέμες ή τη σαντιγί που φτιάχνουμε) είναι να χρησιμοποιήσουμε το νερό που θα προκύψει αν βράσουμε παντζάρια (λίγες σταγόνες είναι αρκετές για ένα έντονο κόκκινο χρώμα), να προσθέσουμε μικρή ποσότητα κρόκου Κοζάνης σε βραστό νερό για ένα έντονο κίτρινο χρώμα κ.α.

Στη συνέχεια θα αλείψουμε τα μπισκότα μας με ένα λεπτό στρώμα γλάσσου (που θα το ανακατεύουμε συνέχεια για να μη γίνει πάρα πολύ παχύρρευστο) ή με ένα λεπτό στρώμα λιωμένης σοκολάτας. Αν θέλουμε μπορούμε να κολλήσουμε πολύχρωμη τρούφα ή μικρά σοκολατένια καραμελάκια για να φτιάξουμε π.χ. μάτια, μύτη, στόμα, όταν το μπισκότο είναι ένα ανθρωπάκι αλλά αμέσως αφού περάσουμε το γλάσσο και όχι πολύ αργότερα γιατί θα παγώσει γρήγορα και δεν θα μπορούμε να παρέμβουμε.