Βρετανοί ειδικοί προτείνουν οι οπτικοί να προσφέρουν, παράλληλα με τις οφθαλμολογικές εξετάσεις και τεστ μέτρησης σακχάρου στους ασθενείς που τους επισκέπτονται, με σκοπό να εντοπιστούν οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη που έχει παραμείνει αδιάγνωστος.

Στη βόρειο Αγγλία ήδη διεξήχθη μια σχετική πιλοτική έρευνα σύμφωνα με τα αποτελέσματα της οποίας εντοπίστηκε μια περίπτωση σακχαρώδους διαβήτη σε κάθε 100 ασθενείς που εξετάστηκαν. Η μέθοδος εξέτασης είναι απλή, μέσω του τρυπήματος του δακτύλου και της άμεσης μέτρησης της γλυκόζης του αίματος.

Ωστόσο, παρότι οι ερευνητές διερευνούν τρόπους για να εφαρμοστεί ένας σχετικά απλός τρόπος εξέτασης του σακχάρου (π.χ., στον οφθαλμίατρο, τον φαρμακοποιό ή τον οδοντίατρο), πολλοί ειδικοί επισημαίνουν ότι ο τρόπος μέτρησης που εφαρμόζεται μπορεί να είναι παραπλανητικός.

Με άλλα λόγια, υποστηρίζουν ότι μπορεί να «διαφύγουν» ασθενείς με φυσιολογικές τιμές γλυκόζης, αλλά με άλλους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση διαβήτη (π.χ, οικογενειακό ιστορικό, αυξημένο βάρος στην κοιλιά), ενώ από την άλλη μεριά μπορεί να ανησυχήσουν άδικα άνθρωποι που μπορεί να έχουν περιστασιακά αυξημένη τιμή σακχάρου χωρίς να πάσχουν από διαβήτη.