Η έλλειψη πολιτισμένης συμπεριφοράς και η αγένεια στο χώρο εργασίας μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες που εκτείνονται πέραν της εργασίας, σύμφωνα με νέα έρευνα. Η έρευνα διεξήχθη σε 190 εργαζομένους, καθώς και τους συντρόφους τους. Το 75% των συμμετεχόντων στην έρευνα είχαν οικογένεια.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Baylor διαπίστωσαν ότι οι εργαζόμενοι που υφίστανται αγενή συμπεριφορά από τους συναδέλφους τους «μεταφέρουν» το στρες που βιώνουν από τη δουλειά στο σπίτι τους, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τις συζυγικές και οικογενειακές σχέσεις τους, αλλά ακόμη και την εργασία του ή της συζύγου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όταν οι εργαζόμενοι επιστρέφουν σπίτι στρεσαρισμένοι και αποπροσανατολισμένοι, οι σύντροφοί τους συχνά καλούνται να σηκώσουν περισσότερα βάρη όσον αφορά τις οικογενειακές υποχρεώσεις, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τη δική τους απόδοση στη δουλειά. Η «τοξική» ατμόσφαιρα στον εργασιακό χώρο πρέπει να σταματά εν τη γενέσει της με τη συνδρομή των εργοδοτών εάν χρειαστεί, προκειμένου να μην έχει επιπτώσεις τόσο στην εργασία όσο και στην προσωπική ζωή των εργαζομένων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε online στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Organizational Behavior».