Μια μέρα στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον δεν αποκλείεται οι νευρολόγοι να μας συμβουλεύουν να τρώμε ελάχιστα για 2 μέρες την εβδομάδα προκειμένου να αποφύγουμε την επερχόμενη με την ηλικία συρρίκνωση του εγκεφάλου.

Δεν αποκλείεται μάλιστα την ίδια συμβουλή να μας δίνει και ο καρδιολόγος, ο διαβητολόγος, ακόμη και ο ογκολόγος.

Η αποχή από το φαγητό (η νηστεία) αποτελούσε παραδοσιακό γιατροσόφι του παρελθόντος, αλλά κάτω από το φως ολοένα και περισσότερων επιστημονικών στοιχείων φαίνεται ότι υπάρχουν αρκετές αποδείξεις που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου.

Πρακτικά νοείται ως η κατανάλωση 500 θερμίδων την ημέρα αντί των συνήθων 2.000 για μια γυναίκα καθώς και 800 θερμίδων ημερησίως αντί για 2.500 για ένα άνδρα. Η αποχή από το φαγητό φαίνεται ότι ενεργοποιεί υγιείς ορμονικές και μεταβολικές αλλαγές στον οργανισμό. Η διήμερη νηστεία έχει φανεί ότι μειώνει την κακή χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια, τις καταστροφικές ελεύθερες ρίζες, καθώς και την αυξητική ορμόνη που έχει συσχετιστεί με την καρκινογένεση.

Σύμφωνα μάλιστα με νέα έρευνα που πρόκειται να δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό Nature Neuroscience ο περιορισμός των θερμίδων φαίνεται ότι προφυλάσσει και τα κύτταρα του εγκεφάλου από την φθορά καθιστώντας τα πιο ανθεκτικά στο στρες.

Σύμφωνα με τα πειράματα του καθηγητή Mark Mattson επικεφαλής του αμερικανικού Γηριατρικού Ινστιτούτου η διήμερα νηστεία φαίνεται ότι ανατρέπει τη φθορά των εγκεφαλικών νευρώνων. Τα συμπεράσματα αυτά προέρχονται από δοκιμές σε πειραματόζωα, ενώ σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν και έρευνες σε ανθρώπους.