Οι έρευνες που αφορούν τη δράση των αρνητικών συναισθημάτων, όπως ο θυμός, η επιθετικότητα και η ανησυχία, στην καρδιαγγειακή υγεία αφθονούν τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, οι ερευνητές γνωρίζουν πολύ λιγότερα για το πώς τα θετικά συναισθήματα σχετίζονται με την υγεία της καρδιάς. Αυτό το κενό επιχειρεί να καλύψει η πρώτη μεγάλης έκτασης ανασκόπηση περισσότερων από 200 σχετικών μελετών από τους ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η θετική ψυχική διάθεση σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφραγμάτων, εγκεφαλικών, καθώς και άλλων καρδιαγγειακών επεισοδίων. Όπως εξηγούν, η απουσία αρνητικών συναισθημάτων δεν είναι ταυτόσημη με την παρουσία θετικών. Διαπίστωσαν ότι παράγοντες όπως η αισιοδοξία, η αίσθηση της ικανοποίησης από τη ζωή και η ευτυχία σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, ανεξαρτήτως άλλων παραγόντων, όπως η ηλικία, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, το κάπνισμα ή το βάρος.

Η επικεφαλής της έρευνας Julia Boehm επισημαίνει ότι οι πιο αισιόδοξοι άνθρωποι είχαν περίπου 50% μειωμένο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα συγκριτικά με τους πιο απαισιόδοξους συνομηλίκους τους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Psychological Bulletin».