Τα συμπληρώματα σιδήρου μπορεί να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κούρασης των γυναικών, ακόμη και αν δεν έχουν διαγνωσθεί με σιδηροπενική αναιμία, υποστηρίζουν Ελβετοί ερευνητές. Η έλλειψη σιδήρου αποτελεί την πιο κοινή αιτία αναιμίας που προκαλεί αδυναμία και κόπωση. Σύμφωνα όμως με έρευνα σε 198 γυναίκες που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό του Καναδικού Ιατρικού Συλλόγου τα συμπληρώματα σιδήρου μπορούν να φανούν χρήσιμα και σε γυναίκες με οριακά χαμηλά επίπεδα σιδήρου.

Οι ερευνητές μελέτησαν 198 γυναίκες 18-53 ετών που ανέφεραν ότι ένιωθαν έντονη κόπωση χωρίς να έχουν διαγνωσθεί με κάποιο ιατρικό πρόβλημα. Στις μισές δόθηκαν 80 mg σιδήρου την ημέρα και στις άλλες μισές εικονικά χάπια ζάχαρης. Δώδεκα εβδομάδες μετά οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στην ομάδα των γυναικών που έπαιρναν τα χάπια σιδήρου τα ποσοστά της κόπωσης μειώθηκαν κατά 50%.

Οι ειδικοί ωστόσο επισημαίνουν ότι η κούραση είναι πολυπαραγοντική, καθώς και ότι η κατάχρηση του σιδήρου μπορεί να επιβαρύνει τον οργανισμό και να έχει σοβαρές επιπτώσεις όπως η ανεπάρκεια ζωτικών οργάνων.

Εξηγούν όμως ότι για τις γυναίκες με αδικαιολόγητη κούραση η ανεπάρκεια σιδήρου πρέπει να εξεταστεί ως πιθανό αίτιο της κόπωσης και να αντιμετωπιστεί αναλόγως.