Τα παιδιά που παρακολουθούν πολλές ώρες τηλεόραση στη διάρκεια της εβδομάδας στις ηλικίες 2-4 ετών είναι πιθανό να έχουν πιο μεγάλη περιφέρεια μέσης στην ηλικία των 10 ετών. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν καναδοί ερευνητές, οι οποίοι μάλιστα διαπίστωσαν ότι κάθε επιπλέον ώρα τηλεθέασης την εβδομάδα μπορεί να «προσθέσει» μισό χιλιοστό στην περιφέρεια της μέσης και να αποδυναμώσει τους μυς.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 1.314 παιδιά. Στην αρχή της έρευνας, τα παιδιά ηλικίας δύο με δυόμισι χρονών παρακολουθούσαν τηλεόραση 8,8 ώρες την εβδομάδα. Τα επόμενα δύο χρόνια οι ώρες αυτές έφτασαν στις 14,8 εβδομαδιαίως. Μάλιστα, το 15% των παιδιών ηλικίας τεσσεράμισι χρονών έβλεπαν τηλεόραση περισσότερο από 18 ώρες την εβδομάδα.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ υπολόγισαν ότι οι 18 ώρες τηλεθέασης την εβδομάδα στην ηλικία των 4,5 ετών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της περιφέρειας της μέσης κατά 7,6 χιλιοστά στην ηλικία των 10 ετών. Επίσης, μπορεί να μειώσει την αθλητική απόδοση του παιδιού. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που έβλεπαν πολλές ώρες τηλεόραση δεν μπορούσαν να πηδήξουν το ίδιο ψηλά με εκείνα που έβλεπαν λιγότερες – το ύψος που πηδούσαν ήταν κατά 0,36 εκατοστά μικρότερο. Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα παιδιά δεν πρέπει να παρακολουθούν τηλεόραση περισσότερες από δύο ώρες την εβδομάδα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «BioMed Central».