Με ένα κινητό – πατέντα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια μπορούμε να ελέγξουμε επί τόπου αν ένα γλυκό ή φαγητό έχει αλλεργιογόνα συστατικά. Όσοι έχουν τροφικές αλλεργίες έχουν συχνά την απορία αν κάποια φαγητά ή γλυκά έχουν το ύποπτο αλλεργιογόνο (π.χ. φουντούκια, αμύγδαλα, αυγά), που μπορεί να τους…στείλει στο νοσοκομείο.

Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια έχει σχεδιάσει μια ελαφριά συσκευή – ζυγίζει λιγότερο από 60 γρ. – που αποκαλείται iTube η οποία προσαρμόζεται πάνω σε ένα κλασικό κινητό τηλέφωνο και ανιχνεύει αλλεργιογόνα σε δείγματα φαγητού. Το εξάρτημα iTube χρησιμοποιεί την κάμερα του κινητού μαζί με μια εφαρμογή για smartphone η οποία διενεργεί το τεστ που, σύμφωνα με τους ερευνητές, έχει την ίδια υψηλή ακρίβεια με ένα αντίστοιχο εργαστηριακό τεστ.

Για τον έλεγχο τα δείγματα φαγητού συλλέγονται και αναμειγνύονται σε ένα δοκιμαστικό σωλήνα με καυτό νερό και ένα ειδικό διάλυμα. Το μείγμα αφήνεται να «κάτσει» για λίγα λεπτά και μετά αναμειγνύεται με μια σειρά άλλων διαλυμάτων. Η όλη προετοιμασία διαρκεί 20 λεπτά περίπου. Όταν το δείγμα είναι έτοιμο ελέγχεται μέσω της πλατφόρμας iTube. Προς το παρόν η πλατφόρμα ανιχνεύει φιστίκια, αμύγδαλα, αυγά, γλουτένη και φουντούκια.

Η έρευνα για την αποτελεσματικότητα του iTube δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lab on a Chip.