Τα κριτήρια στα οποία οι εργοδότες εστιάζουν όταν επιλέγουν έναν υπάλληλο μοιάζουν πολύ με εκείνα με τα οποία διαλέγουν ένα φίλο ή ακόμη και έναν σύντροφο σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Κοινωνιολογικής Ένωσης το American Sociological Review.

«Φυσικά οι εργοδότες αναζητούν ανθρώπους που έχουν τα βασικά προσόντα», εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια Lauren Rivera επίκουρος καθηγήτρια management και κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Northwestern. «Πέρα από αυτό όμως οι εργοδότες θέλουν ανθρώπους με τους οποίους μπορούν να δεθούν, με τους οποίους περνάνε καλά μαζί, που μπορούν να γίνουν φίλοι τους ή ακόμη και ερωτικοί τους σύντροφοι. Κατά συνέπεια οι εργοδότες δεν προσλαμβάνουν πάντα τους πιο ικανούς υποψήφιους.»

Η Dr Rivera επισημαίνει ότι με βάση τα συμπεράσματα της έρευνάς της που βασίστηκαν στην ανάλυση 120 συνεντεύξεων επαγγελματιών που εμπλέκονται στην πρόσληψη υπαλλήλων σε τράπεζες, δικηγορικές εταιρίες και άλλους οργανισμούς, οι εργοδότες επιλέγουν βάσει προσόντων μεν, αλλά με ένα τρόπο που μοιάζει περισσότερο με εκείνον με τον οποίο θα διάλεγαν φίλο ή σύντροφο. Εστιάζουν δηλαδή σε κοινά σημεία και ομοιότητες όσον αφορά τις σπουδές, τα χόμπυ, ακόμη και το αν υπάρχει χημεία μεταξύ τους.