Οι άνθρωποι μερικές φορές «βλέπουν» τις γεύσεις των τροφών και των ποτών προτού τα δοκιμάσουν! Αυτό ήταν το θέμα της ομιλίας του επιστήμονα Dr Terry Acree από το Πανεπιστήμιο Cornell στο πρόσφατο 245ο Εθνικό Συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας (ACS).

«Έχουμε σημαντικά νέα στοιχεία για τον τρόπο που οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τις γεύσεις», δήλωσε ο χημικός Acree και συμπλήρωσε ότι «τώρα αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε ότι η γεύση εξαρτάται από μέρη του εγκεφάλου που εμπλέκουν την γεύση, την όσφρηση, την αφή και την όραση. Το σύνολο αυτών των αισθητηριακών σημάτων σε συνδυασμό με τα συναισθήματά μας και τις προηγούμενες εμπειρίες έχουν σαν αποτέλεσμα τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη γεύση και καθορίζουν το κατά πόσο μας αρέσει ή όχι ένα συγκεκριμένο φαγητό.»

Σύμφωνα με τον Dr Acree οι άνθρωποι μπορούν κυριολεκτικά να δουν τη γεύση των τροφών και η όραση έχει τέτοια δύναμη που μπορεί να επηρεάσει ό,τι γευόμαστε, καθώς και ό,τι μυρίζουμε. Από την άλλη μεριά, και η όσφρηση επηρεάζει την αίσθηση της γεύσης, κάτι που μπορούμε να διαπιστώσουμε μόνοι μας κάνοντας ένα απλό πείραμα: αφού μυρίσουμε μια καραμέλα ή μια τσίχλα με άρωμα φράουλα ας πιούμε μια γουλιά νερό. Θα δούμε ότι το νερό θα έχει γλυκιά γεύση.

Επίσης, η ίδια η εμφάνιση των τροφών, παρόλο που είναι σημαντική, μπορεί να υποσκελιστεί από άλλους παράγοντες. Σύμφωνα με τον Dr Acree ενώ τρόφιμα όπως π.χ., τα βραστά λουκάνικα μπορεί να μην έχουν ωραία όψη, εντούτοις η ανάκληση της ανάμνησης της ωραίας γεύσης τους είναι και ο λόγος που τα απολαμβάνουμε, παραβλέποντας την εμφάνισή τους.

Σύμφωνα με τον Dr Acree η κατανόηση των αλληλεπιδράσεων ανάμεσα στην όσφρηση, την όραση και τη γεύση, καθώς και τις άλλες μυρωδιές θα βοηθήσει στη δημιουργία πιο υγιών τροφίμων που θα φαίνονται και θα μυρίζουν ελκυστικά, ιδιαίτερα για τα παιδιά, αλλά και για τους ενήλικες.